Cum este corect „ora două” sau „ora doi”? Care este forma corectă a numeralului
Numeralele de identificare sunt de multe ori înțelese greșit. Cum se scrie corect: „ora doi” sau „ora două”?
Numărul de identificare ne creează deseori dificultăți. Situația este complicată și mai mult de faptul că, de-a lungul timpului, utilizarea sa în vorbirea curentă a suferit diverse modificări, care au fost în cele din urmă acceptate ca norme gramaticale.
Ora două sau ora doi – cum este corect?
Este important, mai întâi de toate, să menționăm că numeralul de identificare nu este adjectiv, prin urmare nu se va acorda vreodată după gen și număr cu substantivul pe care îl însoțește.
Numeralul de identificare are rolul de a individualiza substantivul. Astfel, corect este „ora doi” și „ora douăzeci și doi”. Se poate folosi și forma de feminin „ora două” și „ora douăzeci și două” (excepție conform DOOM-2), uzul fiind atât de frecvent încât a devenit o normă acceptată. Totuși, nu spunem „ora douăzeci și una”, nu-i așa?
Reluând, numeralul de identificare este folosit pentru identificarea obiectelor pe bază numerică, astfel: camera doi, etajul douăzeci și doi, nota doi etc.
O precizare importantă! Așa cum nu spunem camerele doi sau etajele douăzeci și doi, nu este corect să spunem nici orele douăzeci și doi.
DOOM-2 menționează încă două excepții în cazul numeralului de identificare. Numeralul cardinal 12 și cel ordinal corespunzător trebuie folosite la forma de feminin atunci când se referă la substantive feminine: „ora douăsprezece”, „douăsprezece mii de lei”, „clasa a douăsprezecea”.
Se acceptă și formele de masculin în indicarea datei, pe lângă forma feminină (utilizată până acum): „doi aprilie”, „doisprezece octombrie”, „douăzeci și doi mai”.
Greșeli gramaticale des întâlnite
În limba română, greșelile gramaticale ce implică numeralele sunt frecvent întâlnite și pot cauza confuzii. Un exemplu comun este utilizarea incorectă a numeralului „un” și „una”. Corect este să spunem „un băiat” și „o fată”. De asemenea, numeralele compuse, precum „douăzeci și unu” sau „treizeci și una”, sunt deseori utilizate incorect. Corect este „douăzeci și unu de copii” și „treizeci și una de fete”, respectând genul substantivului pe care îl însoțesc.
Un alt set de greșeli frecvente apare la folosirea numeralelor în declinări. De exemplu, în loc să spunem „am cumpărat trei pâini”, unii spun „am cumpărat trei pâine”, ignorând forma corectă de plural.
La fel de problematice sunt și situațiile în care numeralele nu concordă în gen cu substantivul pe care îl determină. De exemplu, în loc de „doi copii”, unii spun „două copii”, ceea ce este incorect.
O altă eroare frecventă implică numeralul „sută” și formele sale. Corect este să spunem „două sute de lei”, dar greșit este „două sută de lei”. De asemenea, confuzii apar în folosirea numeralelor ordinale, cum ar fi „al doilea” versus „a doua”. Corect este „al doilea băiat” și „a doua fată”.
Prin urmare, este esențial să fim atenți la concordanța și declinarea numeralelor pentru a evita astfel de greșeli gramaticale.
Cum este corect „ora două” sau „ora doi”? Forma corectă este „ora două”, cu toate că aceasta nu era întotdeauna corectă.