Cum emigrezi în Marea Britanie, în 2023? Noul sistem de imigrare bazat pe puncte în UK
Marea Britanie și-a schimbat sistemul de imigrare, acesta este bazat pe puncte și are o gamă largă de categorii de vize. Acest lucru oprește forța de muncă ieftină în fabrici, restaurante și hoteluri. Mulți români vor să se mute și să lucreze în Londra, sau chiar să-și deschidă o afacere în UK. Cei care au ca scop să lucreze, pot face asta printr-o viză.
Marea Britanie nu acceptă pe cei care nu sunt calificați și nu vorbesc limba engleză. Prin urmare, muncitorii necalificați și cei care nu știu bine engleză nu vor putea obține vize în temeiul legilor britanice privind imigrația.
Noii imigranți români, care doresc să vină în Marea Britanie, trebuie să cunoască limba engleză destul de bine și să aibă o ofertă de loc de muncă calificat de la un angajator din această țară. Cel care îndeplinește aceste criterii va primi 50 de puncte. Se pot obține și puncte suplimentare în funcție de educație, ofertă, posturi vacante în domeniul respectiv, etc.
Dacă ai viză de muncitor calificat în UK, ai și posibilitatea de a-ți schimba angajatorul la un moment dat, dacă dorești asta, dar cu condiția să ai o ofertă de muncă din partea noului angajator.
Aceste criterii se aplică și celor care se află deja în Marea Britanie. Și aceștia trebuie să aibă un job, care să se califice în noul sistem de puncte. Unii dintre cei care lucrează acum în Londra își doresc să-și aducă și rudele alături de ei. Există anumite tipuri de vize care permit aducerea unui partener (soț, soție) și a copiilor cu vârsta sub 18 ani, ca persoane aflate în întreținere. Copiii pot avea vize care le oferă posibilitatea să frecventeze o școală în sistemul de învățământ britanic.
Deja se știe că Marea Britanie atrage mulți tineri an de an, pentru că este o destinație ideală pentru studenții din întreaga lume. Această țară este una dintre cele mai populare din Europa pentru a studia și un loc minunat pentru a te distra. Fără îndoială, tinerii români care studiază aici au un sentiment de mândrie și iau educația foarte în serios.
Universitățile din UK și-au construit de-a lungul timpului o reputație academică excelentă și sunt apreciate în lume. Acum există și vize de student pentru tinerii care vor să urmeze cursuri specifice, colegii și universități în UK și care nu depind de vizele părinților.
Pentru a obține o viză de student trebuie să îndeplinești anumite condiții:
- Să ai cunoștințe de engleză (să vorbești, să citești, să scrii și să înțelegi limba engleză)
- Să ai un loc într-un program de studii la o universitate sau la un colegiu
- Să intenționezi să faci studii în UK și să le începi în anul respectiv
- Să ai suficienți bani pentru a-ți acoperi taxele de școlarizare și costurile de trai.
Dacă ai terminat o facultate în Londra, poți aplica pentru o viză de absolvent în UK, pentru a rămâne în continuare în această țară pentru a căuta un job și a lucra. Această perioadă este de aproximativ 2-3 ani de la finalizarea studiilor universitare în Marea Britanie.
Oricine dorește să vină în Marea Britanie pentru un job, trebuie să aibă o ofertă de muncă cu un salariu minim. Acum, pe site-urile online, există informații importante despre cum să emigrezi în UK, ce includ printre altele, cerințe pentru o numită viză pentru Marea Britanie, aspecte legate de sistemul de puncte de imigrare din această țară, reînnoirea pașapoartelor, permisele de conducere, etc.
Lucrătorii profesioniști pot obține și reședință permanentă în UK dacă îndeplinesc anumite criterii foarte importante. Un criteriu este să aibă deja o perioadă de ședere de 5 ani în Marea Britanie. De asemenea, trebuie îndeplinită și cerința de limba engleză.
Mai multe aspecte privind sistemul de imigrare în UK se pot afla cu ajutor de consultanță. Chiar și cei care au contracte de muncă mai complexe ar avea nevoie de consultanță privind dreptul muncii în UK, înainte de a se muta.
Unii români vor să obțină și cetățenie în Marea Britanie. Pentru asta ei trebuie să treacă prin mai multe etape de imigrare și să petreacă câțiva ani în această țară. Procesul este mai simplu pentru acei români care au deja o rudă (soț, părinte) ce are acte sau cetățenie în UK.