Cum are de gând ANAF să îi prindă pe profesorii, coafezele și manichiuristele care nu își declară veniturile
Șeful ANAF, Lucian Heiuş, a făcut o declaraţie controversată despre cei care nu îşi declară veniturile. Fiscul se bazează pe reclamațiile clienţilor pentru a-i prinde profesorii, coafezele și manichiuristele care nu-şi achita taxele.
ANAF s-a pornit serios pe cei care nu îşi declară veniturile
Luna iulie va fi una grea pentru cei care nu îşi declară veniturile, a precizat şeful ANAF, Lucian Heiuș. Acesta se aşteptă ca sesizările privind aceste neconformităţi să fie făcute la un număr unic de telefon, unde clienţii nemulţumiţi de diverse serivicii, să facă plângeri, iar inspectorii vor face verificări acolo unde sunt solicitate aceste plângeri.
„Este posibil orice. Este firesc să fie, la un moment dat, controale peste tot. Noi avem un telefon unic cu care suntem sesizați cu tot felul de lucruri. Suntem sesizați și cu profesori care dau meditații. Întotdeauna mergem când suntem sesizați. O să fim sesizați la fel: că i-a făcut o manichiuristă unghiile, s-a infectat, a luat o ciupercă, s-a supărat, ne-a făcut o sesizare.
De obicei, sesizările astea sunt la nemulțumirile clienților. Obținem informații referitoare la munca la negru din sesizări pe care le fac foștii angajați. Ești obligat să te duci în control. În momentul în care cineva îți face o reclamație, trebuie să te duci”, a declarat şeful ANAF.
De asemenea, ANAF ştie şi dacă un agent economic primește bani prin aplicația Revolut sau prin alte platforme de plăți, a declarat președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș.
„Orice sumă de bani care se mişcă deja printr-un cont lasă urme şi este o poveste faptul că dacă ai încasat bani printr-o platformă (de genul Revolut) nu poate afla ANAF. În momentul în care pui niște bani într-un cont și le-ai dat drumul și ajung în altul, dacă ajungi într-o investigație, se poate găsi orice” ”, a mai precizat Lucian Heiuş.
ANAF va verifica de altfel și conturile bancare a tuturor contribuabililor
În urmă cu o sătămână, Lucian Heiuș anunţa că de la 1 iulie vor urma controale fiscale în toată ţara și vor fi verificate de asemenea şi conturile persoanelor fizice, dar mai ales modul prin care au fost obţinute, pornind de la cel mai mare contribuabil până la cel mai mic. Șeful ANAF a menţionat că de aceste controale se vor ocupa 60 de echipe, ce au ca sarcină verificarea persoanelor care nu îşi plătesc impozitele şi taxele.
„Vedem opulența afișată de unii. Toți se laudă cu ce au. Hoțul, dacă nu se laudă cu ce are, nu e hoț. Toți se laudă. Verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute. ANAF are suficiente resurse pentru a identifica pe cei care au multe proprietăți și cum le-au dobândit”, a mai spus președintele ANAF.
Lucian Heiuș a mai spus că în urma efectuării unor verificări a 20 de milioane de CNP-uri, s-a constatat faptul că aproximativ 561.000 de persoane au acumulat în perioada 2016-2019 o diferenţă ntre veniturile declarate şi veniturile estimate de către ANAF.
În acest context, a următoarelor controale ce urmează a fi desfășurate în toată țara de la 1 iulie, președintele ANAF recomandă românilor plata cu cardul, atunci când vor mai merge la cumpărături și de asemenea, ANAF i-a luat în vizor pe profesorii, coafezele și manichiuristele care nu își declară veniturile.