Cum arată rugăciunea Tatăl Nostru originală? Prima rugăciune a lui Isus a fost tradusă greșit.
Tatăl Nostru este cea mai cunoscută rugăciune creștină, aceasta este o rugăciune simplă și scurtă dar plină de simboluri și căință. Cum arată rugăciunea Tatăl Nostru în forma ei originală aflați în rândurile următoare.
Rugăciunea Tatăl Nostru este prima rugăciune pe care o învață orice creștin, de mici suntem învățați rugăciunea lui Hristos. Tradiția spune că ucenicii Mântuitorului l-au rugat să îi învețe cum să se roage lui Dumnezeu, iar Fiul Domnului i-a învățat această rugăciune, iată cum arată rugăciunea Tatăl Nostru originală.
Rugăciunea Tatăl Nostru originală
În urmă cu câțiva ani, mai mulți teologi din Episcopia Catolică Franceză au descoperit că rugăciunea „Tatăl Nostru” a fost tradusă greșit. Ceea ce i-a frapat pe episcopi a fost versul „Și nu ne duce pe noi în ispită”, acesta stârnind până și astăzi discuții aprinse în Biserica Ortodoxă și cea Catolică. Se pare că acest vers a fost tradus eronat și sugerează că Dumnezeu i-ar aduce pe oameni în ispită, ceea ce este total greșit. Astfel, ei au aprobat ca preducerea versului biblic să fie „nu ne lăsa pe noi să cădem în ispită”. În versiunea greacă de unde limba română a preluat și tradus prima Biblie, versiunea este „Și nu ne duce pe noi în ispită”.
„Din expresia «Și nu ne duce în ispită» nu trebuie înțeles că Dumnezeu ar fi generatorul ispitei. Scriptura spune că Dumnezeu nu ispitește pe nimeni și că suntem ispitiți de poftele noastre, așa cum spune Sfântul Apostol Iacob. Tot Mântuitorul spune în momentul în care îi învață pe apostoli rugăciunea Tatăl nostru «Rugați-vă să nu intrați în ispită». Prin asta arată că omul este cel ce intră în ispită, nu Dumnezeu ne duce în ispită. Dar termenul în înțelesul lui corect vrea să însemne «fă așa fel încât noi să nu intrăm în ispit㻓 a declarat Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
Ce semnificație are „Tatăl Nostru”
Tatăl Nostru sau cum este cunoscută rugăciunea domnească este o înțelegere de la însuși Mântuitorul nostru Isus Hristos. Aceasta cuprinde cele mai importante și subtile idei creștine. Cu toate că pare o rugăciune relativ simplă pe care toți o știm, aceasta are numeroase înțelesuri și interpretări.
Chiar la început, prin cuvântul Tatăl nostru, și nu cum mai este cunoscut Dumnezeu ca Atotputernic, Creatorul, Binefăcătorul sau Atotmilostivul. El este numit simplu Tatăl nostru, fiind nu doar creatorul rece și indiferent al universului și al tuturor ființelor, ci fiind chiar un tată, un iubitor cu sufletul curat și bun care ne apără, veghează și ne ajută atunci când avem nevoie.
Sfințească-se Numele Tău.
Cum poate cineva să sfințească numele lui Dumnezeu? Nu este el cel mai sfânt? Însă nu la asta se referă versul ci la expresia de iubire pe care o declarăm noi. Încrederea deplină și puterea sufletească de a înțelege miracolul pe care Dumnezeu îl aduce oamenilor: sub puterea lui toate sunt sfinte și miraculoase și de o frumusețe ce nu cunoaște limite.
De asemenea, expresia „Pâinea Noastră cea de toate zilele” nu face cum ați crede la simbolul hranei zilnice, la alimentele și bunurile de care avem nevoie. Pe toate acestea le putem obține prin muncă. Pâinea este mult mai mult decât hrana trupului, este hrana spirituală de care avem nevoie pentru a fi mai drepți și puternici și mai cinstiți. În Biserica creștină, Tatăl Nostru, pâinea, prezintă tot ce avem nevoie pentru a fi adevărați creștini.
Rugăciunea Tatăl Nostru originală a fost modificată printr-o eroare în versiunea în care este astăzi, totuși, ea rămâne la fel de puternică ca în prima zi de când a fost rostită.