Cum arăta masa de sărbători a lui Nicolae Ceaușescu. Ce ordine le dădea bucătarilor
Nicolae și Elena Ceaușescu se bucurau de sărbători îmbelșugate an de an. În timp ce românii se confruntau cu lipsurile, frigul și regulile stricte impuse, cei doi soți se asigurau că preparatele alese nu le lipsesc de pe masa de Crăciun. De altfel, fostul dictator avea numeroase pretenții de la bucătari și își alegea cu atenție meniul.
Cum arăta masa de sărbători a lui Nicolae Ceaușescu
Crăciunul era sărbătorit cu mare fast de cei doi soți, precum și de invitații lor. Pe parcursul anului, Nicolae și Elena Ceaușescu preferau mâncărurile ușoare, cu legume și multe verdețuri.
Pentru mesele de sărbători, cei doi aveau o serie de cerințe clare, pe care bucătarii erau obligați să le respecte. Astfel, ambii își doreau să aibă în față o masă plină cu preparate tradiționale.
Sarmalele, în topul preferințelor
Dacă în timpul anului nu erau foarte pretenţioşi şi mâncau mai mult verdeţuri, de sărbători se organiza un adevărat festin. Bucătarii se întreceau în preparate.
Cu puțin timp înainte de Crăciun, bucătarii începeau pregătirile pentru mesele festive. Astfel, soții Ceaușescu reușeau să își impresioneze de fiecare dată invitații.
Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceauşescu, a vorbit despre preferințele culinare ale dictatorului. Potrivit acesteia, sarmalele erau preferatele sale, însă se pe masa de sărbători nu lipsea friptura, puiul la ceaun sau salata de boeuf.
„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!”, povestea Mihaela Ceaușescu.
Ce băuturi prefera Nicolae Ceauşescu
Ciorba de pește, plachia și saramura se aflau pe lista preferințelor celor doi soți. În ceea ce privește băutura, fostul dictator prefera țuica de prune.
„Îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a mai spus Mihaela Ceaușescu.