Cum arată cardurile sociale pentru alimente și cum pot fi ele utilizate

de: Tanase Madalina
20:57, 31 mai 2022

Peste 2,5 milioane de vouchere sociale pentru alimente vor fi emise și distribuite de la 1 iunie. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a prezentat, în premieră, la Antena 3 cum arată şi cum vor putea fi utilizate aceste carduri.

„Este o veste foarte importantă pentru cei mai mulți care astăzi se află într-o situaţie de precaritate alimentară şi într-o situaţie dificilă.

Este un voucher pe care noi începem să îl emitem cu data de 2 iunie, aşa cum am promis în pachetul de măsuri economico-sociale şi poate fi utilizat pentru produse alimentare din magazinele care sunt în reţeaua unităților emitente de voucher. Beneficiarul va intra în posesia acestui voucher odată cu înmânarea pensiei sau la altă dată stabilită de Poșta Română care este distribuitorul acestui ajutor şi o scrisoare alăturată cu codul PIN. El este sub forma unui card normal. Are componenta de material plastic şi componenta de CIP aferentă şi va putea fi folosit ca orice card bancar. Noi îl vom încărca periodic în patru tranşe. Prima tranșă este cea mai delicată pentru că avem 3 etape de parcurs: emiterea, distribuția şi încărcarea cardurilor. Este valabil până la finalul anului”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş care a precizat că această măsură ar putea fi prelungită pănă la sfârşitul anului 2027, în funcţie de rata inflației şi în funcţie de negocierile cu Comisia Europeană.

Lista magazinelor afiliate reţeaua unităților emitente de voucher

Total național: 24.478 magazine alimentare şi unități alimentație publică din care Sodexo Loturi 1, 2 si 8: 12.646 magazine Edenred: Loturi 4 si 5: 5.042 magazine UpRomania: Loturi 3, 6 si 7: 6.689 magazine

Beneficiarul nu trebuie să încredințeze cardul altei persoane şi poate să folosească tichetele (alocațiile) numai pentru achiziție produse alimentare si mese calde. Amenda pentru utilizare improprie (alte produse): 3.285 lei (1,5 puncte) – 5.100 lei (2 puncte).

Cine sunt cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc vouchere sociale pentru alimente

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Calendarul distribuției voucherelor sociale pentru alimente încărcate o dată la 2 luni, în 4 tranșe

Mecanismul de distribuire prevede trei etape: emiterea cardurilor de către unitățile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), distribuirea prin intermediul CN Poșta Română și încărcarea valorică a cardurilor.

Voucherele sociale vor fi acordate în patru tranșe, reprezentanții MIPE având în vedere ca la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adapteze calendarul următoarelor tranșe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde.

Listele cu beneficiari ai voucherelor sociale pentru alimente sunt actualizate lunar

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare.

Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).