Cum arată biroul anului 2023? Topul tendințelor care vor modela cererea de spații pentru birouri

de: BZI.ro
15:53, 30 ian. 2023

Au existat o mulțime de schimbări în viața noastră profesională în ultimii doi ani. În 2020, pandemia ne-a forțat pe mulți să lucrăm de acasă, în timp ce în 2021 Marea Demisie a arătat că angajații nu se tem de schimbări bruște în căutarea unor oportunități mai bune. Iar anul 2023 pare că va aduce noi schimbări pe piața de birouri, pe măsură ce companiile vor încerca să se adapteze noilor condiții.

Iată câteva tendințe care credem că se vor face remarcate și în 2023:

“Work-from-home” va rămâne

Lucrurile au revenit, în mare parte, la „normal”, după ce pandemia ne-a dat viețile peste cap. În România, multe companii au decis să revină la birou sau au adoptat un mod de lucru hibrid. Acest lucru se vede și în modul în care sunt organizate birourile. Astfel, designul spațiilor de birouri se transformă pentru a deveni mai estetic, dar și pentru a răspunde noilor nevoi, odată cu creșterea importanței echilibrului dintre viața profesională și cea privată. Angajatorii vor să se asigure că oferă spații de lucru creative și confortabile, într-o locație modernă, ușor accesibilă, cu multiple facilități și spații de birouri amenajate prietenos.

Mai puține birouri concentrate în același loc, mai mult spațiu care să permită instalarea de zone de relaxare pentru angajați, spații de lucru mai nonconformiste, săli de ședințe confortabile sau chiar benzi de alergare și birouri stand-up, sunt doar câteva dintre noile nevoi în materie de design.

În Iași, oferta de spații de birouri de top este încă limitată, însă situația urmează să se schimbe anul acesta, când va fi finalizată Faza 1 de birouri din Silk District, una dintre cele mai importante investiții din oraș.

Silk District este un ansamblu mixt, care va include 5 clădiri de birouri Clasa A, cu o suprafață totală de 104.400 metri pătrați. Construcția proiectului dezvoltat de Prime Kapital și MAS PLC se face în faze, la finalul cărora un nou hub urban, vibrant și plin de energie va apărea în Iași.

Câteva dintre avantajele cheie oferite de spațiile de birouri Silk District sunt poziționarea excelentă, aproape de centrul orașului și cu o bună conexiune la transportul în comun, compartimentarea flexibiliă, pentru orice tip de companie, oferind spații de la 250 metri pătrați, până la 3.000 metri pătrați per etaj, căi de acces multiple, fațadă din sticlă de 2,80 m înălțime, pentru lumină din plin.

Spații sustenabile

Criza de pe piața energiei se resimte și pe piața birourilor, companiile căutând clădiri eficiente energetic. Silk District este construit pentru a avea o performanță energetică foarte ridicată. Clădirile de birouri Silk District vor beneficia de certificare internațională conform standardului BREEAM Outstanding, cel mai înalt calificativ care poate fi acordat unei clădiri în urma evaluării parametrilor de sustenabilitate și după standardele nZEB, ceea ce se va traduce în reducerea amprentei de carbon, scăderea costurilor cu întreținerea, creșterea performanței energetice a clădirilor, a confortului și siguranței ocupanților.

Proximitate

Înainte de adoptarea pe scară largă a muncii hibride, nu a existat un accent real pe calitatea vieții și pe timpul petrecut de angajați în trafic. Să stai cât mai aproape de birou și să nu mai fii nevoit să stai kilometri întregi blocat în trafic, este probabil visul oricărui angajat. Din păcate, să ai locuința și biroul în locații suficient de apropiate una de cealaltă astfel încât să mergi prin parc, respirând aer proaspăt în drum spre și dinspre birou, este un vis pentru mulți.  Acest vis poate deveni realitate, iar în Iași Prime Kapital vine cu soluția: Silk District, un proiect imobiliar cu utilizare mixtă (n.red. mixed-use).

În total, Silk District va avea 104.400 metri pătrați de Birouri Clasa A, aproximativ 1.500 de apartamente moderne, spații comerciale generoase și 40.500 metri pătrați de spații verzi, de promenadă și zone pentru biciclete. Ansamblul se întinde pe o suprafață de 10,1 hectare și se află la doar 15 minute de mers pe jos de Campusul Studențesc „Tudor Vladimirescu” și 20 de minute de mers pe jos de Palatul Culturii. Construit în jurul conceputului “Cartierul 15 minute”, Silk District oferă posibilitatea de a avea locul de muncă, locuința, școala și acces la activități recreative într-un perimetru de doar 15 minute de mers pe jos.