Cum apare infecția cu coronavirus la persoanele vaccinate cu prima doză de vaccin anti-COVID-19? Medicii infecționiști ieșeni au întâlnit doar forme ușoare ale infecției cu SARS-CoV-2. După rapel, ieșenii sunt protejați complet

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 11 mart. 2021

În județul Iași au apărut cazuri confirmate pozitiv cu coronavirus după administrarea primei doze de vaccin. Medicii infecționiști ieșeni au explicat faptul că organismul produce titrul de anticorpi necesar împotriva bolii la o perioadă de două săptămâni după rapel. Până atunci, persoanele se pot infecta cu o formă ușoară a virusului SARS-CoV-2

După vaccinarea anti-COVID-19 este nevoie de o perioadă de timp pentru ca în organism să se ajungă la un titru de anticorpi necesar împotriva bolii. Până la efectuarea celei de-a doua doze, medicii ieșeni au întâlnit cazuri în care persoanele au fost confirmate pozitiv cu coronavirus. Au fost forme ușoare, care nu au necesitat internare și care s-au întâlnit la câteva zile după ce au făcut prima doză de vaccin anti-COVID-19. Medicii infecționiști au explicat faptul că prima doză de vaccin efectuată reușește să reducă gradul de manifestare al simptomelor infecției. Totodată, este posibil ca persoana să fie infectată înainte de vaccinarea cu prima doză.

Concret, în timp ce i s-a administrat vaccinul, era în perioada de incubație a virusului, care durează, în medie, 7 zile. Astfel, imediat după vaccinare pot să apară simptome ușoare ale infecției cu coronavirus, reduse datorită nivelului de protecție oferit. După efectuarea rapelului nu s-au întâlnit persoane care să fie confirmate pozitiv cu coronavirus. Nivelul de protecție de 95 la sută oferit de imunizarea cu Pfizer sau Moderna este atins în circa 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Prima doză de vaccin anti-COVID-19 împiedică infectarea cu o formă gravă a bolii

După prima doză de vaccin anti-COVID-19, orice persoană care intră în contact cu virusul SARS-CoV-2 se poate infecta. Medicii infecționiști au explicat faptul că protecția oferită de prima doză este suficientă pentru a împiedica o evoluție defavorabilă a bolii. Abia după circa 14 zile după rapel organismul produce suficienți anticorpi pentru a fi protejat complet de boală. Persoanele cofirmate pozitiv trebuie să apeleze la sfatul medicului infecționist curant pentru a afla cum trebuie să procedeze mai departe.

„După prima doză de vaccin anti-COVID-19 nu au un titru de anticorpi care să îi protejeze și oricine se poate infecta indiferent de condiții. Important este faptul că fac o formă ușoară a bolii pentru că prima doză blochează situsurile de legare a virusului. Nu am avut pacienți internați în spital. Titrul de anticorpi necesar se obține după 14 zile de la rapel, odată ce a trecut această perioadă nu se mai pot infecta cu coronavirus, fiind complet protejați. Pacientul infectat cu coronavirus după prima doză trebuie să se consulte cu medicul curant infecționist pentru a ști cel mai bine ce trebuie să facă mai departe”, a explicat prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist și fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Protecție de 95 la sută, atinsă după circa 14 zile de la efectuarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19

Vaccinul produs de Pfizer și Moderna, ambele de tip ARN mesager, au o eficacitate de 95 la sută împotriva bolii după ce se administrează și cea de-a doua doză de vaccin. Un alt tip de vaccin, cel produs de AstraZeneca, a atins o eficiență de 76 la sută în testele clinice, după prima doză. Administrat la 12 săptămâni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82 la sută. Perioada de incubație a virusului SARS-CoV-2 este cunoscută de medici ca fiind în medie de 7 zile, timp în care persoana este asimptomatică. Acestă situație ar explica de ce, imediat după administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19, există persoane confirmate pozitiv cu coronavirus.

„Am întâlnit cazuri izolate în care persoanele erau confirmate pozitiv cu coronavirus după ce s-au vaccinat cu prima doză de vaccin. Cel mai probabil au făcut vaccinul în perioada de incubație a virusului. Din acest motiv au fost confirmați pozitiv imediat după prima doză. Nu s-au întâlnit persoane infectate cu COVID-19 după efectuarea rapelului”, a declarat dr. Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infecțiase din Iași.

Județul Iași va atinge pragul de 100.000 de vaccinări anti-COVID-19

În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, de pe data de 27 decembrie 2020 și până pe data de 10 martie 2021, au fost efectuate 96.205 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 59.879 au fost vaccinate cu prima doză și 36.326 cu cea de-a doua doză. Ieșenii au fost vaccinați cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, în prezent fiind deschise în total 28 de centre de vaccinare. Pe data de 09 martie 2021 au fost vaccinate 1.902 persoane, dintre care 1.590 de persoane au primit prima doză și 312 persoane au efectuat rapelul. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 206 reacții adverse ușoare.