Cum alegi ghimbirul si care este cea mai sigura metoda de pastrare a acestui condiment

de: Echipa Bzi.ro
04:22, 03 sept. 2015

Confucius amintea de ghimbir in scrierile sale. Indienii si chinezii il folosesc regulat la prepararea mancarurilor, deserturilor, ceaiurilor, pentru imunizare, raceli si multe altele. Partea care se consuma de la ghimbir este rizomul, radacina, ce are forma noduroasa si culoarea bej.

Poate fi consumat atat in stare proaspata, cat si murat, uscat, confiat, sub forma de fulgi sau pulbere. Fiind un bun energizant, ghimbirul nu este foarte recomandat seara.

Cum poti sa cultivi ghimbir la tine acasa

Cum se alege corect ghimbirul. Ghimbirul proaspat se alege tinand cont de aspectul si aroma acestuia. Rizomul proaspat trebuie sa fie tare, neted, fara pete intunecate si urme de lovituri. Cu cat este mai lunga radacina cu atat contine mai multe uleiuri esentiale si oligoelemente.
In general, este disponibil in doua forme: tanar si matur. Cel matur este cel mai raspandit si necesita curatarea de pielita, in timp ce ghimbirul tanar are coaja foarte fina si nu are nevoie de decojire. Prospetimea rizomului poate fi verificata apeland la testul mirosului. Daca se simte aroma de ghimbir, atunci leguma este proaspata. Ghimbirul matur are aroma mai puternica decat ghimbirul care nu a apucat inca sa se dezvolte complet.

Daca achizionati pudra de ghimbir apelati tot la simtul olfactiv – un produs de calitate are o aroma picanta, proaspata. De asemenea, alegeti un produs organic.

Cum sa prepari sucul de ghimbir astfel incat sa arzi grasimile si sa iti intaresti organismul

Cum se pastreaza ghimbirul. In loc racoros, ghimbirul se pastreaza maxim 10 zile. Daca il tineti in frigider, pastrati-l intr-un recipient inchis ermetic, pentru a nu se deshidrata. In aceste conditii poate fi pastrat timp de 3 saptamani.

Tot la frigider, pastrate in vin alb, puteti tine felii de ghimbir curat de coaja. In acest fel isi vor pastra aroma si prospetimea pentru cel putin cateva saptamani. Conservat in acest fel, ghimbirul poate fi utilizat la prepararea sosurilor si a altor feluri de mancare.

Cea mai simpla si sigura metoda de pastrare este prin congelare. Radacina de ghimbir necuratata se impacheteaza bine si se pune in congelator. De asemenea, tot la congelator se mai poate pastra si ras, impachetat ermetic. Prin aceasta metoda nu va pierde nici aroma, nici proprietatile sale.

Tait in felii foarte subtiri se fierbe timp de 10 minute intr-un sirop de zahar (cantitati egale de zahar si apa), se raceste si se depoziteaza in frigider.

Minunile pe care le face pentru sanatate ghimbirul cu miere

Se curata ghimbirul si se stoarce din el sucul, care se adauga in vodca sau alcool etilic. Se poate folosi la pregatirea sosurilor si a carnii.