Cum alegem bradul potrivit? Iată recomandările specialiştilor USV Iaşi
Specialiștii din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași au făcut recomandări în ceea ce privește alegerea bradului potrivit.
„Frenezia Crăciunului se aproprie, iar alegerea celui mai spectaculos brad este un motiv de bucurie pentru noi toți. Înainte de definirea celui mai frumos brad, cred că este foarte important să avem în vedere alegerea spațiului unde urmează să îl amplasăm. În primul rând, ar trebui să măsurăm înălțimea de la podea până la tavan și scădem 15 până la 20 cm. În felul acesta aflăm înălțimea maximă, posibilă a bradului de Crăciun și putem purcede spre alegerea acestuia.
Pentru că brazii nu au în spate un anumit brand care să ne ajute la o orientare mai simplă privind calitatea lor, trebuie să facem diferențierea în funcție de preț. Un brad de lux va avea cu totul alt preț, dar și un alt aspect. Din fericire, există și opțiuni de brazi frumoși, la prețuri bune, dacă știm să alegem.
Pentru a ne bucura de un brad perfect trebuie să alegem cu precizie tipul acestuia. Bradul natural vine cu multe dezavantaje, dintre care amintim prețul foarte ridicat și faptul că va fi folosit o singură dată în viață. În schimb, un brad artificial este mai durabil, dar și mai accesibil. Să nu mai spun de contribuția pozitivă pe care o aducem comunității noastre și mediului achiziționând un brad artificial. Dar și brazii artificiali pot fi de mai multe tipuri – clasici sau premium, cunoscuți și sub denumirea de brazi artificiali de lux, care au un aspect de brad natural. Evident putem opta mereu și pentru un brad natural în ghiveci, însă de multe ori și acesta va sfârși la gunoi dacă nu îi acordăm îngrijirea necesară și de aceea consider că cea mai înțeleaptă alegere ar fi să nu chinuim brazii naturali la ghiveci și să optăm tot pentru un brad artificial.
Din acest considerent nu am să intru în detalii cu privire la modul în care putem alege un brad natural și am să mă rezum la o singură recomandare legată de specie și anume mare grijă în diferențierea bradului de molid. Ambele sunt conifere însă deși molizii au o formă și o culoare mult mai spectaculoasă nu sunt la fel de rezistenți și prietenoși precum sunt brazii. Mai exact, înțeapă foarte tare și veți avea neplăcuta surpriză de a-l împodobi cu mănuși. Revenind la exemplarele artificiale în alegerea lor trebuie să ținem cont de cel puțin trei caracteristici:
1. Numărul crengilor și al acelor (cu cât vor exista mai multe crengi și ace, cu atât va fi mai spectaculos, iar efectul va fi unul de proporții)
2. Design-ul bradului (în comerț se găsesc brazi cu un design divers, care se pot diferenția printr-o paletă de culoare inedită sau prin diferite detalii care au rolul de a transforma bradul într-o piesă de decor cât mai realistă)
3. Accesoriile (acestea pot fi un plus extrem de important pentru că este benefic dacă bradul vine și cu câteva crengi extra, un ghid de instrucțiuni privind montajul, un certificat de garanție etc.).”
Șef lucr. univ. dr. Roxana PSAȘCU de la @Facultatea de Horticultură USV Iași
Competențe în:
Compoziții vegetale, Pomicultură, Arboricultură, Restaurare și reabilitare peisageră, Proiectare asistată de calculator.
Domenii de cercetare:
Amenajarea și sistematizarea acoprișurilor cu vegetație, Reabilitarea sit-urilor contemporane și a celor cu valoare istorică, Pomicultură ornamentală
O tânără profesoară care adoră frumosul, cu precădere cel al naturii verzi, și pe care dorește să-l împărtășească cu ceilalți”, au transmis reprezentanții USV Iași.