COVID-19: Creierul poate fi afectat, confirmă cercetătorii
Un studiu internațional care a implicat mai multe echipe de cercetători confirmă capacitatea SARS-CoV-2 de a infecta neuronii și identifică mai multe consecințe, inclusiv leziuni cauzate de lipsa de oxigen.
Un număr tot mai mare de date științifice sugerează că virusul SARS-CoV-2 nu este lipsit de consecințe pentru creierul nostru. Astfel, dincolo de leziunile respiratorii semnificative pe care le poate provoca infecția cu SARS-CoV-2, simptomele neurologice au fost, de asemenea, raportate foarte repede la pacienți, de la dureri de cap la pierderea mirosului sau accident vascular cerebral. Un studiu recent realizat de cercetători de la Institutul Național de Sănătate (Statele Unite) sugerează o posibilitate de deteriorare și inflamație a vaselor de sânge după examinarea probelor de țesut cerebral de la pacienții care au murit la scurt timp după ce au contractat boala.
Desi s-au găsit urme de ARN de virus în creierul pacienților care au murit de Covid-19 și proteine virale în anumite celule ale bulbului lor olfactiv, capacitatea virusului de a infecta celulele creierului și posibilele consecințe nu fusesera demonstrate până atunci. Pentru a face față acestei provocări, o echipă de cercetători de la Universitatea Yale (SUA), alaturi de Inserm și spitalul AP-HP Pitié-Salpêtrière, au folosit trei abordări diferite pentru a studia infecția în creier: culturi 3D de celule cerebrale, un model de șoarece de infecție cu SARS-CoV-2 și țesut cerebral de la pacienții decedați cu Covid-19.
Calea de intrare către neuroni?
Rezultatele în culturile de celule cerebrale 3D au demonstrat capacitatea SARS-CoV-2 de a intra în neuroni și de a utiliza componentele lor pentru a se înmulți. Acest lucru provoacă apoi modificări metabolice în celulele infectate, fără a le distruge. În plus, celulele vecine cu neuronii infectați sunt private de oxigen și, în cele din urmă, mor. În ceea ce privește creierul pacienților care au murit de Covid-19, virusul a fost găsit în neuronii corticali, identificandu-se și leziuni patologice asociate cu infecția, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale ischemice, moartea țesutului cerebral din cauza aportului insuficient de sânge și oxigen către creier.
Dar cum intră virusul în neuroni este o altă întrebare. Potrivit cercetătorilor, „datele anterioare au arătat că în restul corpului virusul folosește proteina ACE2, care se găsește pe suprafața celulelor. Acest lucru este exprimat în special în plămâni, ceea ce explică de ce coronavirusul atacă acest organ mai specific. Datorită unui model de șoarece de infecție SARS-CoV-2, care are și un receptor pentru proteina ACE2, care se află în centrul atenției, cercetătorii au putut confirma importanța acestei căi de intrare pentru infecția celulelor creierului.
Când simptomele neurologice persistă
În cele din urmă, analiza relevă, de asemenea, că regiunile infectate ale creierului la șoarecii studiați au arătat o remodelare semnificativă a rețelei vasculare cerebrale. Prin urmare, cercetătorii consideră că ar putea exista o legătură între penetrarea virusului în neuroni observată în culturile de celule ale creierului și în țesuturile cerebrale post-mortem, hipoxia și atacurile ischemice observate în creierul pacienților. Aceste rezultate confirma tropismul cerebral al SARS-CoV-2 si capacitatea sa de a infecta neuronii. Simptomele neurologice observate în Covid-19 ar putea fi o consecință a acestei afectări directe a sistemului nervos central”, conchid ei.
Totuși, sunt necesare studii pentru a identifica calea luată de virus pentru a pătrunde în creier și pentru a confirma legătura dintre modificările celulare observate în neuroni și simptomele neurologice raportate. În decembrie anul trecut, un studiu realizat de AP-HP asupra naturii precise a simptomelor „Covid lung” a identificat 50 de manifestări diferite ale bolii datorită răspunsurilor a 600 de persoane care și-au detaliat simptomele. Se pare că cele de natură neurologică au fost printre cele mai numeroase, cu în primul rând dureri de cap, ceață cerebrală, senzație de amețeală, probleme de memorie și întotdeauna pierderea mirosului și/sau gustului.