Cum a reacționat Patriarhia Română la recomandările de botez către noii preoți: „Este vorba de adecvarea înțeleaptă a ritualului”

de: Bianca Rebegea
18:18, 12 feb. 2021

Vineri, 12 februarie, Patriarhia Română a transmis că botezul  ortodox se va face prin întreita afundare, cu excepţiile dictate de starea de necesitate în care se poate regăsi un prunc, potrivit Antena 3. Astfel, preoții nou hirotonisiți sunt sfătuiți de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului să nu mai oficieze singuri botezul unor bebeluși ca urmare a tragediei de la Suceava, în care un copil a murit după botez.

„Măsurile comunicate de Arhiepiscopia Argesului în legătură cu oficierea tainei botezului sunt unele care exprima firească şi necesară prudenta, adecvare la anumite situaţii excepţionale şi atenţia sporită pe care Biserica o acordă şi o va acorda oficierii practice a Botezului copiilor.

Nu este vorba despre o schimbare a ritualului, ci de adecvarea înţeleaptă a acestuia la anumite situaţii.

Botezul ortodox se (va) face prin întreita afundare, cu excepţiile dictate de starea de necesitate în care se poate regăsi un prunc.

Este esenţială adâncirea coresponsabilitatii intre părinţi – medic – pediatru – preot cu privire la deciderea asupra momentului optim pentru oficierea Botezului, pe care, în mod ideal, copilul trebuie să îl primească întremat şi în stare integra de sănătate.

Preotul trebuie să fie informat şi să se informeze la rândul lui cu privire la starea medicală a copilului”, este punctul de vedere al Patriarhiei Române, potrivit sursei citate.

Se schimbă ritualul Botezului! Cum a reacționat Patriarhia Română

După ce a avut loc tragedia de la Suceava, în care un bebeluș de doar șase săptămâni și-a pierdut viața în timpul botezului, clericii ortodocși au luat decizii categorice. ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a luat hotărârea de a modifica complet ritualul botezului. Arhiepiscopul este primul cleric ortodox, care a decis să ia aceste măsuri.

Printr-un comunicat  emis de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost făcut anunțul. Măsurile hotărâte au fost adoptate de luni, 8 februarie 2021.

„Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez şi potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie. Îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului”, a declarat ÎPS Calinic.

Arhiepiscopul Calinic: „Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului”

Arhiepiscopul Calinic a subliniat că părinții pot opta și pentru un botez fără scufundarea pruncului în apa sfințită:

„Săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului”.

Înainte de Botez, preoții vor fi obligați să ceară mai multe detalii despre starea de sănătatea a bebelușului. În acest fel, vor fi evitate eventuale tragedii. De aceea, preoții vor nota, în registrul botezaților, la capitolul Mențiuni, dacă bebelușul a fost născut prematur sau are anumite sensibilități