Cum a început prigoana de la Poliția de Frontieră Iași! Unul dintre angajați era colaborator autorizat al DNA? – FOTO/VIDEO

de: Cosmina Puiu
02:00, 24 nov. 2023

Procurorii DNA au băgat frica în Poliția de Frontieră Iași, după ce au fost vizați mai mulți angajați și au descins la punctul de la Sculeni. În acest moment, sunt o serie de inculpați și o serie de suspecți

Zile pline pentru procurorii DNA! În data de 22 noiembrie 2023, mai mulți polițiști au fost luați cu dubele de la Punctul de Frontieră de la Sculeni și duși la audieri. Ulterior, cei care au obținut calitatea de inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore și ieri, 23 noiembrie 2023, au fost prezentați judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași cu propunere de arestare. Dar mai urmează zile de audieri în cazul suspecților care pot oricând să obțină altă calitate.

Cum a început prigoana de la Poliția de Frontieră Iași! Procurorii DNA i-au băgat în panică

Potrivit surselor reporterilor BZI, prigoana de la Frontieră a început în momentul în care un „angajat” din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași a devenit colaborator autorizat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a furnizat informații și dovezi un timp îndelungat.

Cristian Mancaș, subcomisar de poliție, șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, a comis 9 infracțiuni de luare de mită. Gabriel-Alexandru Bertea, agent de poliție, a comis 6 infracțiuni de luare de mită, dare de mită și complicitate la luare de mită. Iar Iulian-Teofil Baciu, agent de poliție, a săvârșit infracțiunile de luare de mită și dare de mită. Cristian Alexa și Ovidiu Dragoș Ciobanu, agent III, sunt suspecți în prezenta cauză împreună cu alte 22 de persoane, colegi, vameși și persoane fizice.

Dar pot oricând să obțină calitatea de inculpat sau să scape de acuzații, deși pare a fi un „drum” lung, fiindcă infracțiunile de luare și dare de mită sunt niște infracțiuni bilaterale, dacă se dovedește că există o infracțiune de luare de mită, cineva trebuie să fie responsabil pentru dare de mită și invers. De asemenea, trebuie să ținem cont și de numărul mare de suspecți și inculpați.

Ce s-a întâmplat la Punctul de Frontieră Sculeni

Practic, în perioada 7 iulie 2023 – 8 noiembrie 2023, inculpații Cristian Mancaș, Gabriel-Alexandru Bertea și Iulian-Teofil Baciu au fost urmăriți de un „coleg” care cel mai probabil este colaborator autorizat DNA și a surprins că în mod repetat ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani nejustificate, aproximativ 700 de euro, de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene.

În schimbul banilor primiți cu titlul de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță al anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile. Ba mai mult, Mancaș Cristian, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume necuantificate până în prezent, pentru a închide ochii la „mercurialul” banilor percepuți cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei.

Iată că procurorii DNA au băgat frica în Poliția de Frontieră Iași după ce au descins la punctul de la Sculeni, vizând angajații de acolo.