Cum a evoluat piața imobiliară din Iași în ultimii 10 ani. Costin Frij: „De când activez în domeniul imobiliar, am avut parte doar de creștere a prețurilor” – FOTO/VIDEO

de: Raluca COSTIN
02:00, 16 dec. 2023

Piața imobiliară din Iași s-a dezvoltat în ultimii 10 ani, iar prețurile locuințelor au crescut cu până la 40 la sută. Costin Frij, unul dintre cei mai vechi consilieri în imobiliare, cu experiență de 10 ani în domeniu, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre piața imobiliară din România, când se vor scumpi locuințele, care sunt cele mai căutate zone din Iași, ce sume plătesc clienții pentru locuințele noi

Prețurile la locuințe au crescut cu până la 40 la sută în ultimii 10 ani. Specialiștii din domeniul imobiliar spun că se vor mări din nou anul viitor.

„De când activez în domeniul imobiliar, am avut parte doar de creștere a prețurilor. Nu am văzut o scădere radicală, să zicem că a scăzut prețul la un apartament cu 30 la sută. Mereu au fost prețurile în creștere. Noi suntem a treia țară din Europa cu prețurile cele mai mici. Dacă ne raportăm la Occident, aș putea spune că mai e loc de creștere. În Germania am înțeles că se construiește în centru și cu 10.000 de euro, metru pătrat, dar prețul real ar fi de 4.000 de euro pe metru pătrat. Au construit în zonele cele mai bune, dar nu a mai existat cumpărătorul, pentru că trebuiau să vândă cu 15.000 de euro, metru pătrat, de aceea au intrat mulți în insolvență. Acum există o scădere a prețurilor spre o normalitate. La noi însă vor crește, de anul viitor, prețurile la locuințe”, susține Costin Frij, specialist în imobiliare.

Astfel, clienții vor plăti mai mult din 2024.

Piața imobiliară din Iași s-a dezvoltat în ultimii 10 ani

Acesta povestește că era student când a început să lucreze în domeniul imobiliar.

„Un verișor care lucra în domeniul imobiliar rămăsese fără permis și m-a rugat să-l duc la câteva vizionări timp de o lună. Așa am luat contact cu acest domeniu și a început să-mi placă, să merg și eu cu clienții, să le prezint locuințele. Am vreo 10 ani de la prima vizionare și de atunci mă ocup doar de asta”, spune Costin Frij.

În ceea ce privește diferența de suprafață a locuințelor între România și țările europene, acesta spune că dezvoltatorii au realizat proiectele după cererea clienților.

„Dezvoltatorii de la noi întotdeauna s-au pliat după cerere, nu au încercat să reinventeze un concept, pentru că stăteau cu ele nevândute. Dacă un proiect a plecat cu apartamente cu două camere, cu suprafața de 60 de metri pătrați, cu 3 camere, la 75 de metri pătrați, acum au ajuns să vândă două camere la 55 de metri pătrați. E în funcție de cerere. La noi un apartament cu 3 camere, decomandat, are bucătăria, holul, living, baia sau două băi și două dormitoare. În țările de vest, acestea sunt apartamente cu două camere pentru că zona de living nu este luată în considerare. Teoretic, așa ar trebui să fie și la noi”, mai spune Costin Frij. Piața imobiliară și-a revenit în această toamnă.

Costin Frij: „Au început să fie căutate și casele”

Inginerii și IT-iștii cumpără locuințe scumpe.

„Era un trend cu Prima Casă, avans 5 la sută, vreo 2.000 de euro, pentru un apartament. Acum, la Prima Casă, actuala Noua Casă, a crescut dobânda la 9 la sută, cu rate aproape duble, ceea ce face ca un credit ipotecar să fie mai accesibil decât cel prin Noua Casă. Acum au început să fie căutate și casele, cu o suprafață mare locuibilă, la un preț mediu de 300.000 de euro. Sunt cei din industria IT, ingineri, cei care accesează creditele ipotecare și cumpără, care erau greu de atins, dar acum au băncile oferte și e accesibil pentru aceste persoane”, mai spune specialistul.

Piața imobiliară din Iași s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și se va dezvolta în continuare, potrivit specialiștilor.