Cum a evoluat numărul de cazuri COVID-19, de la sărbătoarea Sfintei Parascheva încoace! În numai 15 zile, s-au înregistrat 3.041 de noi îmbolnăviri

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 29 oct. 2020

De pe data de 14 octombrie, de la sărbătoarea Sfintei Parascheva, evoluția cazurilor de COVID-19 nu este deloc favorabilă. În numai 15 zile, s-au înregistrat 3.041 de noi îmbolnăviri. Totodată, paturile din secția de Terapie Intensivă, unde sunt internați pacienții infectați cu coronavirus în stare critică, s-au aglomerat

Pe data de 14 octombrie, creștinii-ortodocși celebrează sărbătoarea Sfintei Parascheva. Sărbătoarea aduce și tradiționalul pelerinaj de la Iași, unde sute de mii de pelerini veneau în anii precedenți să se roage la moaștele sfintei. În acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, la Sfânta Parascheva au putut merge doar ieșenii, cu condiția de a nu atinge racla. Autoritățile au interzis participarea credincioșilor din alte județe, pentru a diminua riscul răspândirii infecției cu COVID-19. Cu toate acestea, numărul de cazuri de COVID-19 de pe data de 14 octombrie a evoluat înspăimântător. În numai două săptămâni, s-au înregistrat 3.041 de noi cazuri de infecție cu COVID-19.

La o zi după ce sute de ieșeni s-au adunat la racla Cuvioasei Parascheva, s-au înregistrat 200 de cazuri de COVID-19

Pe data de 15 octombrie, a doua zi după ce sute de ieșeni au mers la racla Sfintei Parascheva, s-au înregistrat 200 de noi infectări cu coronavirus, cu 43 de cazuri mai multe față de ziua precedentă. Evoluția cazurilor de COVID-19 de la Sf. Parascheva încoace nu este deloc favorabilă. În intervalul 14-28 octombrie, Iașul a asistat și la un record al numărului de infectări raportate zilnic la Iași. În ziua de 22 octombrie, la Iași s-au înregistrat 311 cazuri noi la infecția cu COVID-19. Ziua de 26 octombrie a fost cea mai relaxată pentru Iași și asta pentru că s-au înregistrat doar 56 de cazuri.

În ultimele două săptămâni, a crescut numărul de pacienți infectați cu coronavirus și care au avut nevoie de îngrijire în secția de Terapie Intensivă. În fiecare zi, de pe data de 14 octombrie, Direcția de Sănătate Publică din Iași a anunțat că, în medie, 42 de pacienți erau internați în această secție. În ultimele zile, cele 47 de paturi de ATI din județul Iași au fost ocupate la aproape capacitate maximă, rămânând doar un singur loc liber.

De pe 14 octombrie a crescut numărul de pacienți cu COVID-19 care au intrat în secția de Terapie Intensivă

Fiecare spital suport COVID-19 din județul Iași are și paturi pentru pacienții care au nevoie de suport de oxigen. De la Sf. Parascheva încoace, așa cum spun medicii, numărul de pacienți care au avut nevoie de suport de oxigen a crescut. Medicii din spitalele din Iași, cei care îngrijesc pacienții cu COVID-19, spun că paturile cu suport de oxigen sunt ocupate la capacitate maximă. Din ce în ce mai mulți pacienți, din cauza faptului că plămânul lor a fost foarte afectat de infecția cu coronavirus, nu reușesc să respire fără suport, motiv pentru care au nevoie de tuburi întegi de oxigen.

În general, în cazul în care pacienții au nevoie de suport de oxigen și cel existent în saloane sa arată a fi insuficient, pacientul este transferat la secția de Terapie Intensivă. Bolnavii care au fost vindecați de COVID-19 și au trecut prin acest episod povestesc faptul că mai mult de câteva secunde nu puteau respira singuri și imediat apelau la suportul de oxigen. Câteva minute pentru a merge la toaletă se simt ca ore întregi pentru acești pacienți.

Jumătate dintre pacienții cu coronavirus sunt asimptomatici și nu au nevoie de spitalizare

De la începutul pandemiei de COVID-19 nu a fost o lună mai aglomerată cu cazuri de coronavirus decât aceasta. Din acest motiv, numărul de paturi din secțiile de Terapie Intensivă s-au extins. Totodată, s-a extins și numărul de paturi pentru pacienții infectați cu coronavirus cu forme medii și severe. De la Sf. Parascheva încoace, numărul de pacienți asimptomatici care nu au nevoie de internare în spital a crescut.

„Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 raportați zilnic sunt asimptomatici și merg în izolare la domiciliu. Aceștia sunt îngrijiți de medicul de familie”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Ziua de 14 octombrie 2020 va rămâne pentru totdeanuna în istoria municipiului Iași. Mii de oameni s-au scandalizat din cauza măsurilor impuse de autorități

Ziua de 14 octombrie 2020, ziua Sfintei Parascheva, va ramâne pentru totdeauna în istoria municipiului Iași. Pelerinajul la Sfânta Parascheva a fost de departe cel mai greu din ultimele decenii, cu restricții, scandaluri, îmbrânceli și cu mii de oameni veniți din afara orașului sperând că vor putea ajunge să se închine la racla cu moaștele Cuvioasei. Măsurile organizatorice impuse de autorități au avut ca scop oprirea răspândirii infecției cu COVID-19. Acest lucru a contribuit la nemulțumirea miilor de persoane venite din alte orașe. În ciuda măsurilor luate de autorități, evoluația numărul de cazuri de COVID-19, de la Ziua Sfintei Parascheva încoace, nu este deloc îmbucurătoare, înregistrându-se în numai două săptămâni 3.041 de noi îmbolnăviri. Nimeni nu poate spune însă dacă numărul crescut de infectări se datorează îmbulzelii care a avut loc în ziua de 14 octombrie în fața Catedralei Mitropolitane din Iași.