Cultivatorii de roșii din Iași, nemulțumiți de modificările aduse programului „Tomata”
Producătorii din județ susțin că modificările aduse programului „Tomata” din acest an vor determina producătorii din Iași să nu se mai înscrie pentru obținerea ajutorului financiar de la stat. Aceștia spun că termenul de aducere a documentelor justificative vânzării, 15 mai 2020, este prea scurt, dar și că acest lucru va determina scăderea numărului de beneficiari. „Nu vor fi mulți producători care să aducă aceste acte. Era bine dacă rămânea data de 15 iunie 2020. Așa era timp pentru toată lumea. În plus, nu se știe nimic de banii pentru ciclul II de producție. Sperăm că toate se vor lămuri”, susține Mihai G., producător din Tomești.
Petiție transmisă către MADR
Producătorii au trimis o petiție către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
„Considerăm scoaterea din proiectul de Hotărâre de Guvern a perioadei de cultivare pe toamnă, ciclul 2, ca fiind discriminatorie. Având în vedere că în anul 2019, pentru ciclul 2, au beneficiat de Schema de Ajutor de Minimis un număr de 6.538 de fermieri, un număr dublu față de anul 2017, apreciem că munca noastră merită luată în considerare. În urma implementării în decursul a 3 ani la rând, a Programulului «Tomate Românești», s-a ajuns ca unele bazine legumicole să acceseze acest sprijin cu precădere în prima parte a anului, ciclul 1, cu valorificarea producției în luna mai. Astfel, pentru ciclul de toamnă, acele bazine legumicole nu mai cultivă încă o dată această cultură, de tomate, înlocuind-o cu altele: ardei, vinete etc.”, susțin legumicultorii în petiție.
„Nu a fost supraproducție”
De asemenea, aceștia spun că anul trecut nu a fost supraproducție și s-au vândut tomatele, deci acest ajutor financiar primit de la stat ar ajuta în continuare producătorii să aibă profituri mai mari.
„Noi, cultivatorii de tomate din sezonul toamnă, ciclul 2, vrem să accesăm măsura de ajutor de minimis «Tomata 2020». Adăugând și faptul că, prin intermediul acestui program, majoritatea solicitanților beneficiari au procedat în a eșalona cultura de tomate, s-a obținut un flux de produse corelat cu cererea de piață. Nu a mai fost supraproducție?”, au transmis cultivatorii de tomate către reprezentenții MADR.