Culmea unei condamnări! Judecătorii ieșeni l-au trimis la școală după ce a ajuns șmecher peste noapte! A făcut câteva miliarde bune, dar „s-a dat lovit”!
Un bărbat din județul Iași va fi nevoit să meargă la cursuri, în urma unei decizii luate de magistrați. Acesta a fost condamnat pentru comiterea unor infracțiuni economice. Pe lângă aceasta, el va fi nevoit să achite și despăgubiri Statului Român.
Sentință rar întâlnită, emisă de judecătorii ieșeni! Magistrații din cadrul Tribunalului Iași l-au obligat pe un inculpat să facă școală.
Instanța a luat această hotărâre într-un dosar ce vizează săvârșirea unor infracțiuni cu caracter economic.
Mai exact, judecătorii ieșeni au dispus condamnarea a două persoane. Astfel, Bogdan Stănescu a primit o pedeapsă rezultantă de patru ani și trei luni de pușcărie. Acuzațiile aduse de procurori acestuia sunt de evaziune fiscală, constând în evidențierea în actele contabile ori în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în formă continuată, dar și complicitate la această infracțiune.
În același dosar, magistrații au decis condamnarea lui Mihai Stănescu la pedeapsa de doi ani și opt luni de închisoare, cu suspendare. El este acuzat de complicitate la evaziune fiscală constând în evidențierea în actele contabile ori în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în formă continuată.
„Instanța îl obligă pe inculpatul Stănescu Mihai ca, pe durata termenului de încercare, să respecte și/sau să execute măsuri de supraveghere și/sau obligații, respectiv să desfășoare o activitate sau să urmeze un curs de învățământ ori de calificare”, au afirmat judecătorii ieșeni.
Daune însemnate
Pe lângă condamnările dispuse de instanță, aceasta a decis și obligarea inculpaților la achitarea unor despăgubiri. Așadar, magistrații i-au obligat pe Bogdan și Mihai Stănescu, precum și firmele Euro Dallas SRL și Paradis Metal SRL la plata unor daune în valoare totală de 522.718 lei. Mai exact, inculpații au fost obligați la plata acestor despăgubiri către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
„Instanța respinge, ca nefondate, celelalte pretenții formulate de partea civilă ANAF, prin DGRFP Iași. Menține, în vederea reparării prejudiciului, măsura sechestrului asupra obiectelor din metale prețioase ridicate pe 8 noiembrie 2012, cu prilejul efectuării percheziției domiciliare, respectiv asupra a trei monede din aur galben cu inscripția „Franc.Ios.I.D.G. Avstriae Imperator” și a unui ghiul din aur galben”, au mai spus judecătorii.
În plus, instanța a dispus desființarea mai multor înscrisuri falsificate. Mai mult, judecătorii au încetat procesul penal în cazul unui al treilea inculpat, deoarece acesta din urmă a decedat între timp. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi atacată. Inculpații au fost trimiși în judecată în urmă cu câteva luni de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași. Conform anchetatorilor, în urmă cu mai bine de șapte ani, aceștia ar fi pus la cale un plan prin intermediul căruia să prejudicieze bugetul consolidat al statului. Mai exact, spun procurorii, ei au emis mai multe facturi și chitanțe fictive, pentru a putea obține banii respectivi de la stat.
Decizii rar întâlnite
De-a lungul ultimului deceniu, judecătorii ieșeni au emis foarte puține sentințe prin care au obligat inculpați la urmarea unor cursuri de învățământ ori de calificare.
În general, astfel de obligații sunt impuse inculpaților care, în timpul proceselor, susțin că nu au știut ce acte semnează, pe motiv că nu știu să scrie sau să citească. Aceasta este o motivație întâlnită în cazul unor infracțiuni economice. De exemplu, în urmă cu aproximativ doi ani, doi ieșeni, soț și soție, tot membri ai clanului Stănescu, au fost obligați de către magistrați să facă măcar cursurile primare. Cei doi erau acuzați tot de comiterea unor infracțiuni cu caracter economic și au primit pedepse cu suspendarea executării. Pe lângă pedepsele respective, ei au fost obligați să meargă la școală, după ce au susținut, de asemenea, că nu au știut ce fel de documente au semnat.