Cui aparține spațiul verde din jurul blocului. Ce trebuie să facă toți locatarii

de: Mirela Todosi
13:40, 20 mart. 2024

Multe persoane vor să știe cui aparține spațiul verde din jurul blocului. O mare parte dintre aceștia nu știu dacă spațiul verde din jurul blocului le aparține sau nu. Necunoașterea acestui aspect esențial le poate aduce amenzi usturătoare. Iattă ce trebuie să facă toți locatarii.

Cui aparține spațiul verde din jurul blocului

Mulți locatari ai blocurilor sunt de părere că spațiul verde le-ar aparține. Mai mult, aceștia plantează în perimetrul respectiv copaci, flori, gard viu sau chiar legume.

Aceste spații nu sunt deținute de către proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice.  De asemenea, toate modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni.

Cu toate că mulți locatari aleg să planteze arbori sau flori în jurul blocului, sarcina administrării acestui perimetru revine primăriei.

Administrarea spațiilor verzi din vecinătatea blocurilor este un aspect important, reglementat de mai multe legi. Printre acestea se numără Legea nr. 50/1991, referitoare la autorizarea lucrărilor de construcție și Legea nr. 350/2001. Aceasta din urmă cuprinde norme legate de amenajarea teritoriului și urbanismul.

Ce amenzi riscă toți locatarii

Cetățenii care aduc modificări spațiilor verzi respective riscă să primească sancțiuni. Acestea pot varia în funcție de gravitatea intervenției, dar și de legislația locală.

Legea 196/2018 stabileşte sancțiuni pentru nerespectarea regulamentului de bloc. Astfel, amenzile pot varia între 500 şi 10.000 de lei. Totodată, asociațiile de proprietari nu sunt responsabile pentru întreținerea spațiului verde.  Concret, primăriile de sector sau din localități au obligația de a administra perimetrul din jurul blocurilor. În cazul în care administrația locală nu respectă această îndatorire, asociațiile de proprietari pot face o sesizare către primărie. Totuși, o mare parte dintre blocurile din Capitală sau alte orașe ale țării au spații verzi amenajate de locatarii blocurilor.

Spațiile verzi din jurul blocurilor pot fi proprietate publică sau privată. În majoritatea cazurilor, acestea sunt proprietate publică și sunt administrate de autoritățile locale.

„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective. În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari.”, se precizează în lege.

Pe de altă parte, în zonele rezidențiale privatesituația este cu totul alta, aici întreg terenul pe care este situat complexul, inclusiv cel de spații verzi aparținând antreprenorului sau firmei de imobiliare și există firme angajate de a face curățenie și de a întreține spațiile verzi aferente.

Anul 2024 a venit cu reguli noi pentru românii care stau la bloc. Cei care locuiesc în apartamente au obligația de a anunța dacă găzduiesc pe cineva în casă pentru o perioadă mai mare de 15 zile. Există români care aleg să nu declare toate persoanele care locuiesc într-un apartament pentru a plăti o sumă mai mică de întreținere. Totuși, această practică este ilegală și se sancționează conform legii.