Cu siguranță că ai trecut pe lângă această casă din zona Copou, dar nu ai știut niciodată ce povești sunt ascunse în spatele zidurilor groase. A fost împărțită de medici și personalități ale vremii, iar acum are o valoare inestimabilă

de: Gabriela Rusu
02:00, 30 aug. 2024

Casa din Copou, este o adevărată comoară arhitecturală, pe lângă care am trecut cu toții de nenumărate ori. De-a lungul timpului, clădirea a fost locuită de zeci de personalități ieșene, iar imobilul are o valoare inestimabilă datorită istoriei și arhitecturii. Iată ce povești ascunde Casa cu Tunel de pe aleea Copou și cine locuiește acolo.

Poveștile ascunse din spatele zidurilor groase ale Casei cu Tunel din Copou

Casa cu Tunel din cartierul Copou a fost construită în secolul al XIX-lea pe aleea Principesa Maria, actuala alee Copou. A fost și este o adevărată comoară arhitecturală, fiind construită de arhitecți italieni, în stil neoclasic. Încă de la începuturi, casa a fost locuită de personalități, oameni înstăriți ai vremii, precum medici, profesori și generali de armată. În 1944, pasajul care face legătura cu strada Titu Maiorescu – Văscăuțeanu a fost bombardat, partea din stânga a clădirii fiind distrusă în totalitate. După ce a fost reabilitată, în clădire s-a mutat o familie de evrei, apoi au locuit strămoșii cunoscutului profesor ieșean, Irinel Casian Botez.

„Casa a fost a unei familii de evrei, ei au fost proprietarii, iar moștenitorii lor sunt undeva prin Brazilia acum. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, casa a fost bombardată și apoi refăcută. Ei, atunci au fost realizate patru apartamente pe o parte din casă și alte patru în cealaltă. Eu și părinții am stat la parter, apoi, după moartea lor, eu am decis să vând apartamentul”, a declarat dr. Irinel Casian Botez, fost proprietar și profesor în cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași.

Se găsesc puține date exacte despre Casa cu Tunel, însă ieșenii mai în vârstă, care locuiesc în zonă, știu că este o adevărată enciclopedie. Deși nu a fost reabilitată după reparațiile din 1944, clădirea și-a păstrat frumusețea stilului neoclasic, iar acum este locuită de chiriași, profesori, medici și oameni din armată ai Iașului.

„Trăiesc familii de seamă aici, familii serioase. Și au trăit doar familii de seamă. Spre exemplu, acum locuiește, într-un apartament, o doamnă profesor de la Conservator, Andron Tatiana, împreună cu fiica sa. Mai locuiește, într-o parte, o familie de medici. Ea era pe chimioterapie, iar soțul său era medic, dar știu sigur că a murit. Pe ea o cheamă Nicorescu Rodica. Locuiesc opt familii aici, dar unii vin mai rar, pentru că au și la țară casă și stau mai mult pe acolo. A mai fost și o familie Dragomir, femeia era profesor de istorie, a murit spre vârsta de 100 de ani. Oameni deosebiți. El era fost militar, iar băieții familiei au fost doi medici recunoscuți ai Iașului. Medicul Dragomir Cristian, care a fost chirurg, iar fratele său, Dragoș, a fost pe ginecologie. Oricum, din câte știu, ei acum sunt pensionari, sunt mai mari decât mine”, a declarat bunica Rodica, o femeie care locuiește în zonă.

Clădirea nu a fost reabilitată niciodată. Este trecută acum în registrul Monumentelor Istorice, iar pentru a putea fi întreținută, autoritățile spun că au nevoie de acordul tuturor proprietarilor.

„S-a numit aleea Principesa Maria. Aceasta este denumirea veche a străzii. Poate, de aici, mulți oameni au crezut că a fost casa reginei Maria, dar nu a fost, din cunoștințele mele. În această casă ar fi locuit niște comanditari, așa erau numiți. Casa a fost construită de arhitecți italieni, din câte știu. Este construită în stil neoclasic. Nu a fost reabilitată niciodată, era o discuție, la un moment dat, să se facă o mică asociație care să își asume întregul proces de restaurare, însă lucrurile au fost lăsate așa și nu s-a mai făcut nimic. Este considerată o comoară istorică și arhitecturală, nu cred că poate fi estimată”, a declarat Bobi Apăvăloaei, director la Direcția Județeană pentru Cultură Iași.

Potrivit povestirilor localnicilor din zonă, clădirea a fost, cândva, deținută de niște boieri înstăriți ai vremii. În părțile laterale ale clădirii, unde acum sunt construite case, în 1910 existau garduri mari, din metal, cu un drum de trecere, unde boierii întorceau trăsurile. Apoi, după bombardamente, au fost construite casele care sunt locuite și la ora actuală.

Cu siguranță că ai trecut de nenumărate ori pe lângă această casă din zona Copou, însă nu ai aflat niciodată poveștile ascunse din spatele zidurilor groase. De-a lungul timpului, clădirea a fost locuită de zeci de personalități ale vremii, iar acum, aceasta are o valoare inestimabilă datorită istoriei și arhitecturii.