Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Naționalul din Chișinău revine pe scena Teatrului Național Iași, cu două spectacole excepționale
Teatrul Național Iași marchează împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, cu un nou eveniment organizat în cadrul proiectului ReUniuni Teatrale, cea de-a zecea ediție a Turneului Unirii prin artă „Teatrul Românesc București – Iași – Chișinău”. Cu acest prilej, pe scena Sălii Mari revine trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, cu două dintre cele mai recente și apreciate spectacole ale sale: „Chirița în concert la Chișinău”, programat pe 24 ianuarie, de la ora 19:00, și „Grădina de sticlă”, a doua seară, de la aceeași oră.
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Naționalul din Chișinău revine pe scena Teatrului Național Iași
„Chirița în concert”, spectacol muzical de Ada Milea, cu un scenariu inspirat de piesele lui Vasile Alecsandri și Matei Millo, este cel mai nou proiect al Naționalului din Chișinău, care a avut premiera pe 14 decembrie, 2024.
Text și muzică: Ada Milea și Anca Hanu
Decor: Iurie Matei
Pictor costume: Stela Verebceanu
Sunet: Vlad Adajuc
Consultant sunet: Victor Panfilov
Fotografii: Ian Onică
Director general al TNME: Petru Hadârcă
În distribuție: Chirița – Angela Ciobanu; Bârzoi – Petru Oistric; Guliță – Anatol Durbală; Aristița și Calipsița – Alexandru Pleșca, Ghenadie Gâlcă; Luluța – Diana Decuseară, Leonaș – Dan Melnic; Șarlatanii – Petru Marginean, Mihai Zubcu; Vasile Alecsandri – Valentin Strișcov
„Matei Millo a fost actorul care a adus în scenă tradiția jocului travesti pentru rolul Chiriței. Ada Milea recurge la acest procedeu, dar într-o altă formulă. Chirița de la TNME este seducătoare, carismatică și, bineînțeles, inimoasă și focoasă, gata să mănânce foc de dragul odraslelor sale neprețuite: zurliul Guliță – copchil cu barbă, Aristița și Calipsița – fetile meli, rupti din steli, sturlubatica și fermecătoarea Luluța, prinsă într-o colivie aurită, și tot alaiul din celebra piesă: Șarlatanii – surprinzători în matrapazlâcurile lor, Conu Bârzoi – candidat la primar, incitantul Leonaș, într-o paradă de deghizări neașteptate, și un personaj surpriză – Vasile Alecsandri, care, imperturbabil, urmărește de pe soclu, derularea accelerată a acțiunilor.
TNME a optat pentru piesele lui Vasile Alecsandri întrucât este unul dintre puținii autori clasici care, alături de Mihai Eminescu și Ion Creangă, a fost admis de cenzură în biblioteci și în manualele școlare în perioada sovietică. Iar Chirița este personajul comic și jovial, dar și subversiv în același timp, căci anume ea a asigurat conexiunea între cele două maluri de Prut, atunci când ideologia sovietică instrumentaliza narativul a două literaturi și două limbi.” (Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Chișinău)
„Grădina de sticlă” după Tatiana Țîbuleac, în regia lui Petru Hadârcă, a avut premiera pe 12 septembrie 2024, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău.
Romanul „Grădina de sticlă” a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură – 2019.
Dramatizare: Mariana Onceanu
Scenografia: Adrian Suruceanu
Pictor costume: Stela Verebceanu
Muzică originală, univers sonor: Valentin Strișcov
Mișcarea scenică: Oleg Mardari
Proiecții video: Radu Zaporojan
Design afiș, fotografii, machetare caiet program: Ian Onică
Recomandări de vârstă pentru public: 14 +
Distribuția: Lastocika – Diana Decuseară-Onică, Lastocika în copilărie, Tamara – Corina Rotaru, Tamara Pavlovna – Angela Ciobanu, Zahar Antonovici – Anatol Durbală, Șurocika – Mihaela Strâmbeanu, Bella Isaakovna – Anișoara Bunescu, Katiușa, Asistenta 1 – Olesea Sveclă, Raia, Varea – Tatiana Lazăr, Tonea, Asistenta 2 – Doriana Zubcu-Marginean, Polcovnicul – Ion Mocanu, Rodion Eduardovici, Chira, Bețivul 1 – Iurie Focșa, Lioncik – Alexandru Pleșca, Maricica, Greta – Rusanda Radvan, Pavlik – Petru Marginean, Oxanka – Draga-Dumitrița Drumi, Dmitri, Bețivul 2 – Vlad Ropot, Radu – Igor Babiac
„Romanul Grădina de sticlă de Tatiana Țîbuleac m-a răscolit profund și m-a scos din starea de confort interior. M-a făcut să văd lumea dintr-o altă perspectivă, din câteva ipostaze diferite: am simțit amarul din gura unui copil orfan, spaimele unei femei legate de feminitatea sa, golul din sufletul unui om în căutarea disperată de repere identitare. Această confesiune, care ba izbucnește cu furie și cruzime, ba trece în meditație lirică, ba taie meticulos firul în patru sau mușcă ironic, te face să te întrebi prin ce minune un copil abandonat și neiubit, violat în anii adolescenței, ajunge să fie un om bun care să iubească și să ofere iubire?
Luată de la orfelinat, numită Lastocika, crescută de o rusoaică într-un Chișinău dominat de limba rusă, în care curtea era legiune, orfana crește în căutare de iubire, de înțelegere, de repere cu care s-ar putea identifica. Limba maternă, limba română o ține înrădăcinată în albia cultural-identitară și îi deschide calea spre conexiunea cu lumea liberă. Sunt sigur că destinul personajului Lastocika – Rândunică e despre mulți dintre noi, și nu mă pot desprinde de gândul că la scară largă e despre Basarabia – Moldova Țara de Jos.
Spectacolul nu oferă răspunsuri, cum nici cartea nu o face. Și sperăm că, la fel ca romanul, spectacolul nostru va genera conexiuni empatice și va provoca la meditație.”
Biletele se pot achiziționa de pe teatrulnationaliasi.ro și de la Agenția Teatrală (tel.0232 255999).