Cu ce se face stropirea pomilor iarna? Ingredientul secret pentru a avea cea mai frumoasă livadă

de: BZI.ro
13:21, 13 aug. 2024

Chiar dacă puțini știu, stropirea pomilor se poate face și iarna, nu doar primăvara. Această metodă este un truc știut de puțini care, mai mult ca sigur, te va ajuta să ai cei mai frumoși și sănătoși pomi.

Stropirea pomilor iarna, chiar dacă este mult mai rar întâlnită, este o practică ce trebuie efectuată, în special la anumite specii de copaci considerate mai sensibile. Află cât și cu ce trebuie să fie stropiți pomii în rândurile următoare.

Stropirea pomilor iarna

Prima întrebare care apare este de ce ar vrea cineva să stropiască pomii iarna? Răspunsul este destul de simplu: scopul principal este de a reduce sau chiar distruge populațiile agenților patogeni și a dăunătorilor din livezi, vii sau diferite plantații de arbusti fructiferi.

Aceste intervenții vizează în mod special dăunătorii care supraviețuiesc iarna în stadiul de ou, cum ar fi inelarii, afidele și acarienii, care se adăpostesc pe ramuri sau în crăpăturile scoarței. De asemenea, sunt vizați și dăunătorii care formează colonii pe copaci, precum păduchii țestoși și păduchii lânoși. În cazul pomilor sâmburoși, cum sunt piersicul, caisul, prunul și cireșul, aceste tratamente sunt eficiente în combaterea bolilor ca monilioza, ciuruirea sau bășicarea frunzelor (Taphrina deformans). Pentru măr și păr, speciile de Venturia, care cauzează rapănul, iernează pe frunzele căzute și pe ramurile afectate.

Stropirile de iarnă pentru pomii fructiferi se fac după ce arborii intră în repaus vegetativ. Acum se pot aplica tratamente cu sulfat de cupru în concentrație de 3%, ceea ce înseamnă dizolvarea a 300 de grame de sulfat de cupru în 10 litri de apă. Pentru specii precum nectarinul sau piersicul, concentrația se reduce la 1,5%.

Aceste tratamente cu sulfat de cupru pot fi efectuate către sfârșitul anului, începând din luna noiembrie pentru livezile mai mari, și pot continua până târziu în iarnă, dacă temperaturile sunt adecvate. Este important ca acestea să fie peste 5 grade Celsius pentru cel puțin 3-4 ore după aplicarea tratamentului.

Stropirea pomilor cu sulfat de cupru

Tratamentul de iarnă poate fi început încă din noiembrie, atunci când pomii sunt în repaus vegetativ și mai mult de 50% din frunze au căzut natural. Totuși, dacă nu a fost posibil să aplicați tratamentul în această perioadă, acesta poate fi realizat și în decembrie sau ianuarie, în funcție de condiții.

Pentru a fi eficient, stropirea de iarnă trebuie să se facă în zile senine, fără vânt și fără precipitații, timp de cel puțin 3-4 ore după aplicare. Este esențial ca vremea să fie clară, fără ploaie, zăpadă sau lapoviță. De asemenea, temperatura exterioară trebuie să fie puțin peste 5 grade Celsius în momentul aplicării tratamentului. Acest lucru este crucial pentru asigurarea unei eficiențe optime a tratamentului. După cele 3-4 ore, nu mai contează dacă temperaturile scad sub acest prag sau dacă apar precipitații; tratamentul și-a făcut efectul în acest interval și nu va fi afectat de condițiile meteo ulterioare. Astfel, chiar dacă noaptea temperaturile devin negative sau apar precipitații, tratamentul va fi eficient, atâta timp cât condițiile de aplicare au fost respectate.

Stropirea pomilor iarna este un procedeu prin care ajutăm pomii fructiferi, arbuștii sau chiar vița de vie în protejarea lor de dăunători sau alte boli ce pot rezista înghețului.