Cu ce se confruntă ieșenii infectați cu COVID-19, izolați la domiciliu? Medicii de familie din Iași primesc zilnic apeluri telefonice de la bolnavii care fac atacuri de panică

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 24 nov. 2020

Zeci de ieșeni infectați cu COVID-19 care au intrat în izolare la domiciliu au trecut prin cel puțin un episod de atac de panică. Medicii de familie sunt cei care le monitorizează starea de sănătate a pacienților mai mult de 3 ore pe zi pentru a-i liniști. Mulți dintre aceștia sunt speriați de orice simptom care apare

De la începutul pandemiei de COVID-19, mii de ieșeni infectați cu COVID-19 au fost monitorizați la domiciliu de către medicul de familie. Majoritatea acestora au fost asimptomatici, dar medicii de familie au îngrijit de la distanță chiar și pacienții cu simptome. În funcție de gravitatea manifestării infecției cu coronavirus, pacienții au primit un plan personalizat de tratament. Medicii de familie din Iași petrec zilnic peste 3 ore în afara programului de lucru pentru a răspunde apelurilor telefonice venite din partea pacienților infectați cu coronavirus care stau în autoizolare. Bolnavii fac adesea atacuri de panică la domiciliu și asta pentru că sunt nevoiți să stea în casă timp de 14 zile. Mai mult decât atât, sperietura se întețește la apariția oricărui simptom al infecției cu coronavirus. Le este frică de faptul că vor fi nevoiți să ajungă la spital.

Medicii de familie, psihologii pacienților cu COVID-19 aflați în autoizolare la domiciliu

Dacă în luna martie pacienții asimptomatici petreceau chiar și 20-25 de zile în spital până la negativarea testului PCR, în ultimele luni aceștia au fost monitorizați la domiciliu de către medicul de familie. Majoritatea bolnavilor infectați cu noul tip de virus sunt speriați de perioada de 14 zile de autoizolare. Singura lor speranță că vor fi bine rămâne medicul de familie, cel care le stă la dispoziție 24 de ore din 24.

„Este destul de dificil să stăm de vorbă cu fiecare pacient în parte, dar ne descurcăm. Mai sunt persoane care se sperie, care fac atacuri de panică. Facem față așa cum putem acestor situații. Pe de o parte îi sunăm noi, pe de altă parte ne sună ei. De la medic la medic, diferă sistemul de comunicare. Durează cel puțin 3 ore de lucru în plus pe zi față de perioada normală. Aceste apeluri se fac în afara orelor de lucru. Pacienții au nevoie de suportul nostru pe perioada celor 14 zile de autoizolare la domiciliu. În general, îi sunăm noi în fiecare zi. Dacă apar și alte simptome ale infecției cu coronavirus sau dacă starea lor se înrăutățește, atunci ne contactează ei”, spune dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Regula celor 14 zile de autoizolare pentru pacienții asimptomatici și cu forme ușoare nu se aplică în toate cazurile

Medicii de familie din Iași au monitorizat la domiciliu și pacienți care nu s-au simțit mai bine după cele 14 zile obligatorii de autoizolare la domiciliu. Din acest motiv, medicii le-au recomandat să prelungească șederea acasă până starea lor se va îmbunătăți.

„Am avut pacienți infectați cu coronavirus care au fost nevoiți să stea și 20 de zile acasă pentru că abia atunci au început să se simtă mai bine. Nu este obligatoriu că în 14 zile pacientul trebuie să iasă din autoizolare. Manifestarea infecției cu COVID-19 este diferită de la pacient la pacient. Fiecare organism răspunde diferit atât la combaterea infecției, cât și la tratament. După ce pacientul începe să se simtă mai bine, îi recomand să meargă la control, să-și facă rediografii și analize pentru a-și monitoriza starea de sănătate.
În ceea ce privește medicamentația bolnavilor infectați cu COVID-19 de la domiciliu, le facem recomandări în funcție de simptome. Se recomandă antibiotic dacă fac febră, corticoterapie dacă este cazul. Tratamentul este prescris în funcție de cum se simt și de evoluția simptomelor. Utilizăm în general medicamente simptomatice”, mai spune dr. Liviu Oprea.

Ieșenii care au simptome de COVID-19 pot fi testați gratuit la domiciliu

La pacienții infectați cu coronavirus, asimptomatici sau cu forme ușoare, pot apărea oricând simptome specifice infecției cu COVID-19, sau acestea se pot agrava din oră în oră. Aceștia sunt obligați să sune medicul de familie atunci când observă orice modificare în rău a stării de sănătate. La solicitarea medicului de familie, pacienții pot fi transportați cu o ambulanță la spital. Din păcate însă, sunt și medici de familie în Iași care sunt contactați de zeci de ori de pacienți și nu sunt de găsit.

„Monitorizarea poate fi făcută foarte bine la distanță, dar dacă apar simptome alarmante, pacienților li se recomandă să meargă la spital. Sunt și pacienți care sună ei la 112. Totodată, de menționat este faptul că un pacient care are simptome specifice infecției cu coronavirus trebuie să contacteze medicul de familie. Acesta este testat la cererea noastră prin seviciul de ambulanță.

Dacă după convorbirea telefonică cu pacientul medicul de familie creionează profilul unui pacient suspect la infecția cu coronavirus, acesta din urmă va solicita o ambulanță înregistrează datele pacientului pe o platformă, iar în termen de 24-36 de ore o ambulanță se va deplasa la domiciliul pacientului. Acesta este testat, iar medicul de familie va primi pe e-mail rezultatul testului PCR. În funcție de rezultat se va decide ce se va întâmpla mai departe cu pacientul. Dacă rezultatul testului PCR este pozitiv, atunci bolnavul va rămâne în autoizolare la domiciliu pentru cel puțin 14 zile”, încheie medicul ieșean.