Cu ce ofertă a venit Guvernul pentru profesori. Sunt îndeplinite parțial solicitările profesorilor
Guvernul a venit cu o nouă ofertă înaintată profesorilor. Este vorba despre o primă pentru susținerea carierei didactice de 2000 de lei în iunie și o altă primă de 2000 de lei în octombrie, care se va acorda până 2027. De asemenea, PSD și PNL își asumă semnarea unui acord pentru renegocierea Legii salarizării.
Oferta Guvernului îndeplinește doar parțial solicitarea profesorilor, în sensul că sunt de acord cu un act prin care să ofere garanții privind renegocierea Legii salarizării.
Oferta prezentată de Guvernul României
I. Creșteri ale veniturilor:
1. Pentru personalul DIDACTIC (didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control și didactic auxiliar) prime pentru susținerea carierei didactice 2000 de lei net suma forfetară (în data5 iunie) + 2000 lei net (5 Octombrie) din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară – pentru diferența de 70% (1400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont pana la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Facem precizarea ca cei 2000 lei din Octombrie se vor acorda, în fiecare an, pana in anul 2027.
2. Pentru personalul NEDIDACTIC:
– majorare 8-9% pentru personalul nedidactic (prin ajungerea la salariile din Anexa nr. 8 la Legea-cadru nr. 153/2017)
– prime de câte 500 de lei net (în data de 5 Iunie), suma forfetară și 1000 lei net (pe 5 Octombrie), din care 30% suma forfetară și 70% pentru cursuri de igiena și altele asemenea; și acești 1000 lei din Octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.
II. Devansarea începerii discuțiilor pe grila de salarizare cu reprezentanții sindicatelor: ele trebuiau sa înceapă din 15 Iulie și au început de azi, 29 mai, la Ministerul Muncii cu ministrul Marius Budăi și ministru Ligia Deca.
III. Încheierea unui acord politic (cu PNL + PSD), care sa cuprindă toate aspectele din viitoarea lege a salarizării, Educația fiind prioritate și pornind de la principiul că salariul debutantului este la nivelul salariului mediu brut pe economie.
Profesorii au primit o ofertă mai bună de la Guvern, liderii sindicali au refuzat-o
Președintele Federației „Alma Mater”, Anton Hadăr, a declarat luni, la Antena 3, că sindicatele din învățământul preuniversitar, care negociază cu Guvernul ieșirea din grevă, au primit de la Executiv o ofertă „mai bună”.
„Am iesit dintr-o sedinta cu liderii. Fiecare din cele 3 sindicate trebuie sa consulte in seara asta membrii. Am avut o oferta noua, mai buna. In ceea ce priveste masurile pe termen scurt, de tranzitie, acel element numit sustinere pentru cariera didactica in educatie s-a imbogatit finaciar cu aproape 1.500 de lei, adica 2.000 lei pentru prima parte pe 5 iunie si alti 2.000 de lei mai incolo. Asta inseamna in bani 571 in lei pe luna pana la aparitia legii noi a salarizarii”, a declarat Hadăr.
„Nu trebuie să-mi placă mie”
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat și el la Antena 3. „Reactia mea nu poate fi decat una singura, trebuie adusa oferta la cunostinta colegilor, avem acum o sedinta a conducerii. Oferta trebuie sa ajunga in toate unitatile de invatamant si maine se va da un raspuns clar”, a afirmat acesta.
Întrebat dacă oferta i se pare acceptabilă, el a răspuns: „Nu trebuie să-mi placă mie, eu vreau să aud opinia colegilor, dacă se ridică la nivelul așteptărilor lor. Ei sunt singurii îndreptățiți să stabilească dacă oferta e acceptabilă și garanțiile oferite de Guvern pot fi de încredere. Eu vreau să las fiecare coleg să se pronunțe. Nu vreau să mă antepronunț”.
Ce șanse sunt să se încheie greva, a fost întrebat liderul sindical? „Sincer, nu știu, colegii vor hotărî”, a răspuns Nistor. „Sunt într-o ședință cu 70 de lideri din județe, ei trebuie să ia legătura cu fiecare organizație”.
Ministru optimist
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni seară, după intervenția liderilor sindicali, că este optimist și că sunt șanse ca sindicatele să accepte oferta.
„Există sanse sa se indeplinească, dialogul de azi a fost unul constructiv”, a afirmat Budăi.
Liderii sindicatelor din educaţie au propus luni ministrului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede „un semnal din partea Guvernului” .