Cu cât se ieftinesc alimentele de la 1 august 2023. Comercianții din Iași riscă amenzi drastice, dacă nu reduc prețurile – FOTO
De la 1 august 2023 se ieftinesc alimentele de bază. Potrivit Ordonanței publicate recent în Monitorul Oficial, care prevede limitarea adaosului comercial de la procesatori până la comercianți, prețurile unor alimente vor fi reduse de luna viitoare
Mai multe alimente de bază vor avea prețuri mai mici, începând cu 1 august 2023. Acestea ar trebuie să se reducă cu 1 leu până la 3 lei. 14 alimente de bază vor avea prețuri mai mici, fiind vorba de produse din panificație, din carne, ouă, lactate, legume și fructe. Cei care nu se supun înțelegerii riscă amenzi cuprinse între 100.000 și 2 milioane de lei. ANAF și Consiliul Concurenței vor monitoriza situația.
De la 1 august 2023 se ieftinesc mai multe alimente de bază. Produsele cărora li se va aplica reducerea sunt pâine albă cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități, lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 15 la sută, cu excepția UHT, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5 la sută grăsime, cu gramaj maxim de 200 de grame, făină albă de grâu „000” 1 kilogram, mălai 1 kilogram, ouă de găină calibrul M, 10 bucăți, zahăr alb tos 1 kilogram. De asemenea, uleiul de floarea-soarelui de 1 litru se află pe lista alimentelor de bază ce vor avea prețuri mai mici, pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe de pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard. Carnea de porc, pulpa de porc, cu os și fără os, spata de porc vor avea prețuri reduse.
Roșii, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia, mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă, cartofi proaspeți albi vrac sunt pe lista de alimente de bază care vor avea prețuri reduse.
Alimentele de bază se ieftinesc de la 1 august 2023
Astfel, în magazinele din Iași ar trebui să fie aplicate reduceri cuprinse între 1 leu și 3 lei. De exemplu, un litru de lapte cu 1,5 la sută grăsime care costă, în supermarket, 6 lei și 45 de bani va costa, după ieftinirea de 30 de procente, 4 lei și 55 de bani. Carnea de porc ar trebui să coste între 17 și 23 de lei pe kilogram, în funcție de tipul cărnii și de unitatea comercială, iar un litru de ulei de floarea-soarelui care acum costă 10 lei și 60 de bani va fi cu 3 lei mai ieftin.
Un kilogram de ardei Bianca ce costă acum 10 lei și 49 de bani, în supermarketuri, de la 1 august 2023, ar trebui să coste 7 lei și 49 de bani. Un cofraj de 10 ouă de 13 lei și 99 de bani ar trebui să coste, după reducerea aplicată începând cu 1 august 2023, 10 lei și 99 de bani. Laptele s-a ieftinit în magazinele din Iași.
Comercianții și producătorii riscă amenzi drastice, dacă nu ieftinesc alimentele
Astfel, contractele comerciale aflate în desfășurare trebuie modificate până la începutul lunii viitoare. Prețul nu este stabilit de stat, astfel că reducerile pot oscila de la un magazin la altul și sunt mai mulți factori care dictează prețul, respectiv producătorul, transportul, costul producerii. Ca urmare a adoptării actului normativ, cei care procesează sau comercializează sunt obligați ca timp de 3 luni să își limiteze adaosurile comerciale la 20 la sută, iar distribuitorii, la 5 la sută.
Aceștia trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere din care să reiasă cota de adaos aplicată. Cei care nu se supun înțelegerii riscă amenzi cuprinse între 100.000 și 2 milioane de lei. ANAF și Consiliul Concurenței vor monitoriza situația. Măsura privind reducerea prețurilor alimentelor de bază a fost luată după ce în ultimul an au fost măriri foarte mari ale prețurilor, indiferent de produs. Mai mult, specialiștii susțineau că scumpirile nu erau justificate, fiind multă speculă.
De la 1 august 2023, fiecare consumator va observa cu cât se ieftinesc alimentele de bază.