Cu cât s-au scumpit materialele de construcții! Mai poți construi ieftin?
În acest an, prețurile materialelor de construcție au continuat s-au scumpit, dar aceste majorări au fost în concordanță cu inflația observată. Spre deosebire de anul precedent, nu au existat evenimente externe majore, precum invazia din Ucraina, care să genereze creșteri bruste ale prețurilor. Totuși, cererea în creștere pentru anumite materiale a dus la majorări semnificative ale prețurilor.
Vă aducem aminte faptul că România a avut cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Chiar dacă în ultimele luni, inflația se află în scădere, majoritatea produselor s-au scumpit din nou.
Cu cât s-au scumpit materialele de construcții
La un calcul simplu făcut de cei de la economica.net aflăm cu cât s-au scumpit materialele de construcții. De exemplu, materialele pentru termoizolare, asfaltul și fierul au înregistrat creșteri considerabile, conform informațiilor furnizate de e-Devize pentru Economica.net. În special, proiectele finanțate din PNRR au contribuit la această tendință prin creșterea cererii pentru aceste materiale.
Prețul BCA-ului a urcat cu 16% comparativ cu prima jumătate a anului trecut, atingând 725 de lei pe metru cub pentru BCA cu grosimea de 17,5 cm, cel mai mare preț din ultimii doi ani.
De asemenea, materialele pentru termoizolare, cum ar fi panourile sandwich Trimo de 10 cm, au avut o creștere de 8% pe metru pătrat în prima jumătate a anului, atingând 277 de lei per mp. Acest preț reprezintă cel mai ridicat nivel din începutul anului 2022. În schimb, prețul asfaltului BA 16 a crescut cu 7% în prima jumătate a anului, ajungând la 473 de lei pe tonă.
Pe de altă parte, prețurile țevi din materiale plastice au scăzut ușor datorită importurilor mari din Serbia, unde producătorii finanțați de China oferă prețuri competitive, ceea ce a dus la o ofertă crescută pe piața internă.
Scumpirea materialelor de construcții dezvoltă noi modele de business
În primul trimestru al acestui an, volumul lucrărilor de construcție rezidențială a înregistrat o scădere de 34%, conform statisticilor furnizate de INS. În același timp, prețurile au crescut semnificativ: oțelul s-a scumpit cu 35%, iar cimentul cu 28%.
Cosmin Răileanu, fondatorul platformei vindem-ieftin.ro, a explicat că modelul de afaceri implementat de Depozitul Virtual a fost esențial în contextul actual. Potrivit acestuia, magazinele tradiționale de materiale de construcții se confruntă cu costuri ridicate legate de stocare și operare. Din cauza creșterii prețurilor, multe dintre ele nu mai pot permite blocarea capitalului în stocuri de produse care se vând mai lent. Drept urmare, pentru a rămâne competitive, unele dintre aceste magazine încep să vândă materiale mai ieftine, dar de calitate inferioară, ceea ce afectează negativ clienții.
În contrast, Răileanu a menționat că Depozitul Virtual a reușit să evite aceste probleme prin adoptarea unui model de afaceri inovator care nu necesită stocuri fizice sau locații fizice. Acest model a permis companiei să reducă costurile operaționale și să îmbunătățească serviciile oferite, rezultând într-o valoare medie a comenzilor care a ajuns la 6.800 de lei în luna iulie, mult peste media pieței, care se situează în jurul valorii de 700 de lei. Așadar, materialele de construcții s-au scumpit simțitor în ultima perioadă, ceea ce poate duce la un declin a pieței imobiliare din România.