CTP Iași a trimis un tramvai de 2 milioane de euro înapoi în Turcia. Vagonul nu mai putea fi folosit pe traseele din oraș: „Totul a fost secret”
This browser does not support the video element.
CTP Iași a trimis un tramvai Bozankaya înapoi în Turcia pentru reparații, deoarece nu mai putea fi folosit pentru transportul în comun
Este vorba despre vagonul cu numărul de depou 2217, care a fost implicat în accidentul de la Filarmonică de pe 19 ianuarie 2025. În urma evaluărilor făcute s-a constatat că tramvaiul nu mai poate fi reparat la Iași și este necesar să fie trimis în Turcia. Totuși, compania nu a trimis nicio informație în acest sens, totul a fost pe repede înainte.
CTP Iași a trimis tramvaiul în Turcia
Pe 6 februarie 2025, compania a transmis un răspuns la ancheta făcută în urma accidentului. Totuși, nu era specificat nimic despre ce se va întâmpla cu tramvaiele implicate în coliziune. Vehiculul cu numărul 105 a revenit deja la stradă. Vineri, 14 februarie 2025, CTP Iași a predat tramvaiul 2217 să fie transportat către fabricile Bozankaya din Ankara.
Totuși, un angajat de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care superviza transportul, a postat un videoclip pe o rețea de socializare, în care se observă cum au preluat tramvaiul de la depoul din Iași. Culmea, tramvaiul respectiv a mai fost avariat în trecut, inclusiv la transportul când a fost adus din Turcia.
„În urmă cu o săptămână, tramvaiul nr. 2217, care a fost implicat în accidentul de la Filarmonică, a fost trimis în Turcia pentru reparații. Din ce am aflat, acesta nu mai putea fi reperat în depoul nostru, astfel, erau necesare lucrări la fabrica Bozankaya. Totul a fost secret, nu au anunțat nimic, că îl trimit, imediat l-au luat și au plecat, fără prea multe explicații. Vedem cum îl voi aduce înapoi, dacă poate fi reparat, totuși vom rămâne fără un vagon bun pentru multe luni”, povestește un vatman de la depoul Gară.
Termenul de garanție va expira
CTP Iași a semnat contractul cu Bozankaya în anul 2022 pentru livrarea a 16 tramvaie care au 30 de metri lungime. În contract era stipulată o perioadă de garanție de 6 ani, astfel, după 2028, meseriașii de la CTP vor trebui să repare singuri vagoanele defecte. Călătorii din Iași sunt nemulțumiți de noul sistem de validare a biletelor.
„Compania a avut mare noroc de faptul că tramvaiul încă era în perioada de garanție, dar după 6 ani de la semnarea contractului se termină și garanția. Noi nu avem suficienți meseriași să se ocupe de reparațiile curente la tramvaie. Păi dacă se defectează unul de acesta nou, atunci cine îl va repara? Va sta, cu lunile, retras în depou. Deja sunt în jur de 10 tramvaie noi care stau retrase la gardul de lângă depou, așteaptă să fie reparate. De tramvaiele vechi, nici nu mai vorbim. Aici ne rugăm de ani de zile pentru piese de schimb, dar nimic, sunt cârpite cu sârmă. Vedem totuși și cum va veni tramvaiul respectiv înapoi. În mod normal, ar trebui să fie impecabil”, a mai spus vatmanul.
CTP Iași va trebui să aștepte câteva luni până ce tramvaiul 2217 se va întoarce din Turcia.