Cseke Attila a vorbit despre creșterea numărului de paturi de la Terapie Intensivă! Ministrul interimar al Sănătății consideră că este o adevărată provocare
Ministrul interimar al Sănătății a vorbit despre faptul că autorităţile încearcă să crească numărul de paturi de Terapie Intensivă. Cseke Attila consideră că acest lucru este o adevărată provocare mai ales că ţinta este de 1522 de paturi ATI.
În trecut, ministrul interimar a precizat faptul că autorităţile vor păstra majoritatea spitalelor în regim mixt de funcţionare, cu mici excepţii.
Cseke Attila consideră creșterea paturilor la Terapie Intensivă ca fiind o adevărată provocare
Într-o declaraţie făcută pentru RFI, Cseke Attila afirmă faptul că Ministerul Sănătății lucrează la creșterea capacității paturilor de la Terapie Intensivă, asta în condiţiile în care s-a ajuns, de la o capacitate de 700 de locuri la o capacitate de peste 1000. De altfel, tinta ministrului interimar o reprezintă ajungerea la 1522 de paturi ATI pentru pacienţii diagnosticați cu COVID-19:
„Este o provocare continuă, zilnică, în fiecare zi lucrăm pentru acest lucru, de la preluarea mandatului de ministru interimar al Sănătății, unde am pornit cu o capacitate de sub 700 de paturi ATI pentru pacienții Covid. Ieri am fost la 1.069 de paturi ATI operaționale și trebuie să creștem încontinuu. În fiecare zi creștem numărul de paturi, discutăm cu fiecare județ, avem videoconferințe cu DSP-urile, cu cei din spitale. Avem un plan de reziliență, care prevede un număr de 1.522 de paturi la care trebuie să putem să ajungem. Este o cifră care se bazează pe o propunere a Direcțiilor de Sănătate Publică și a managerilor de spitale. E o cifră foarte apropiată de nivelul maxim atins de până acum într-un val pandemic anterior, care a fost de peste 1.600 de paturi, ceea ce înseamnă că sistemul a fost capabil odată să ajungă la această capacitate”, a spus ministrul interimar al Sănătății.
Ministerul Sănătății nu știe cu exactitate când se va ajunge la capacitatea de 1522 de paturi ATI
De altfel, Cseke Attila a precizat că nu există un orizon de timp când se va ajunge la capacitatea maximă disponibilă a paturilor de ATI.
„Nu există un orizont de timp, în sensul în care de azi pe mâine, este clar că de azi pe mâine nu putem ajunge la 1.522, dar acest număr trebuie atins într-un termen destul de scurt, în câteva zile. Rata infectării este destul de bruscă, mult mai abruptă această pantă, decât a fost în orice alt val pandemic și sistemul medical românesc și spitalicesc în primul rând trebuie să acționeze. Am cerut responsabilitate și solidaritate de la cei din sistemul medical, în principal din sistemul spitalicesc. Sigur, e o perioadă nu ușoară nici pentru cei care lucrează în acest sistem (…), dar trebuie să putem să depășim această situație”.
În urmă cu câteva zile același ministru afirma faptul că spitalele din România vor funcționa în regim mixt, având trasee COVID și nonCOVID. Desigur, Cseke Attila a precizat că vor exista mici excepții.
CNSU a anunțat noi restricții pentru persoanele care nu s-au vaccinat
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat joi mai multe restricții pentru localitățile care intră în scenariul roșu pandemic. O noutate este aceea că persoanele vaccinate vor putea să se deplaseze fără restricții în orice interval orar, iar magazinele se vor închide la ora 18 în localitățile care depășesc rata de infectare de 6 la mia de locuitori.