Cruzime fără margini în comuna Belcești! Câini comunitari, bătuți și omorâți de localnici – GALERIE FOTO/VIDEO

de: Redacția BZI
02:00, 29 iul. 2022

O iubitoare de animale din Iași susține că patrupedele fără stăpân din Belcești sunt maltratate de locuitorii din sat. În localitate ar exista o haită formată din peste 10 câini comunitari ce își fac veacul pe străzile centrale ale satului. Anișoara B. spune că încearcă să îi îngrijească, dându-le de mâncare, însă este judecată aspru de localnici

Anișoara B., o femeie din Iași, trage un semnal de alarmă legat de mai mulți câini comunitari care ar fi fost supuși unor violențe extreme de către locuitorii din Belcești. Animalele abandonate ar fi fost, într-adevăr, agresive cu trecătorii, însă ieșeanca susține că nu meritau să fie bătute cu bestialitate. Primarul comunei precizează că nu știa despre această problemă, dar promite că va lua măsuri.

Câini comunitari, uciși de săteni!

Anișoara B., o ieșeancă ce lucrează în satul Belcești, a vorbit despre problema câinilor abandonați din comunitate. Unii localnici spun că animalele ar fi aduse și abandonate de oameni din alte sate sau orașe, însă femeia bănuiește că sunt alungați tot din gospodăriile celor din Belcești. Ieșeanca și alți iubitori de animale îi hrănesc și au grijă de căței atunci când apucă, însă asta nu îi oprește din a ataca trecătorii.

„Sunt și câini care sar la oameni, la copii, pentru că sunt flămânzi. Copiii ies din magazine cu pungile și câinele sare la ei. Teren este destul în Belcești, să se construiască un padoc, să se facă ceva. Poate nu sunt resurse, dar cu voință cred că se poate. Am încercat să dau de doamna veterinar, dar nu am reușit. Voiam să îi propun să mai sterilizeze din ei, că ar fi mai liniștiți. Eu vin și fac gărzi în Belcești, sunt medic, dar nu stau aici. Nu este niciun interes și nu vorbesc doar despre situația câinilor. Suntem împiedicați să îi hrănim, să le aducem ceva, pentru că lumea consideră că noi încurajăm câinii vagabonzi, dar ei când au mâncare stau cu burțile în sus toată ziua, nu atacă pe nimeni!”, spune Anișoara B., medicul care lucrează la Belcești.

Femeia menționează că unii locuitori din Belcești nu numai că bat câinii, ba chiar îi și omoară.

„Câinii au fost urmăriți și atacați. Timp de o oră, s-au auzit schelălăiturile! Un băiat speriat a venit la Centru și mi-a spus că au fost omorâți câini. Avea și poze și film… A fugit repede ca să nu fie văzut de ceilalți. Lumea este dificilă acolo. La cabinet vin mulți oameni cu tăieturi, lovituri, se bat între ei… vin vai de capul lor! Câinii sunt foarte loviți, zac câteva zile, își revin și iar sunt bătuți. Este anormal pentru vremurile noastre. Mai sunt și oameni cu suflet bun, dar tac…”, a relatat Anișoara B.

Veterinarul comunei și primarul nu știau despre această problemă

Ieșeanca adaugă că grija față de acești căței ai nimănui nu este văzută cu ochi buni de locuitorii din Belcești, unii dintre ei oprind-o din a-i hrăni și reproșându-i că ar contribui la problema maidanezilor.

Medicul veterninar din Belcești declară că nu a auzit despre această situație și că primăria este responsabilă cu găsirea unei soluții.

„Nu am știut despre această situație, o să mă interesez. Noi ne ocupăm doar de animalele din curțile oamenilor. Facem sterilizări, antirabic si asigurăm celelalte tratamente de care au nevoie animalele domestice. Cred că este treaba primăriei să se ocupe de câinii fără stăpân”, susține Gabriela Panove, medicul veterinar din comuna Belcești.

Primarul comunei Belcești, Dumitru Tanasă, nu știe nici el despre această problemă, însă declară că violența împotriva animalelor este inacceptabilă și că va lua măsuri pentru rezolvarea situației.

„O să verificăm și vom lua măsuri, dacă există câini fără stăpân. Oricum, nu se face așa ceva, nu se bat animalele! Putem găsi alte soluții. Eventual, vorbim cu o firmă să-i ia și să îi ducă într-un padoc. Voi vedea despre ce este vorba”, a spus primarul comunei Belcești, Dumitru Tanasă.

După ce mai mulți câini comunitari au fost maltratați, Anișoara B. speră că primăria va avea grijă ca animalele să ajungă într-un loc sigur în care să fie îngrijite.