Criză politică în UK. Premierul britanic Liz Truss și-a dat demisia

de: BZI.ro
15:37, 20 oct. 2022

Premierul Marii Britanii, Liz Truss, a anunțat, astăzi, 20 octombrie 2022, că își dă demisia. Liz Truss a demisionat după 44 de zile, iar toată procedura prin care a fost numită premier a durat 54 de zile. Aceasta este a doua demisie de premier în 3 luni.

De câteva luni, statul britanic se confruntă cu o criză politică. Din 2016, odată cu ieşirea ţării din Uniunea Europeană, Marea Britanie a schimbat deja trei prim-miniştri. Liz Truss a menționat că va asigura interimatul până când nu va fi ales un nou lider al conservatorilor care va fi şi premier.

Liz Truss, și-a dat demisia

Liz Truss a fost numită premier pe data de 6 septembrie 2022, după ce Boris Johson a demisionat. Aceasta a fost aleasă de membrii Partidului Conservator pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele și paralel cu menţinerea cheltuielilor publice. Ea a promis o acțiune urgentă pentru a rezolva criza energetică cu care se confruntă statul britanic. Însă, ulterior, Truss, a recunoscut că planul ei „a mers prea departe şi prea repede”. Mai mulți deputați conservatori britanici erau nemulţumiţi de activitatea premierului, ceea ce a generat o criză politică în Marea Britanie.

Deși anterior, Liz Truss menționat că nu va renunța la funcția să premier, astăzi 20 octombrie 2022, ea a afirmat că nu poate îndeplini mandatul.

„Recunosc însă că, dată fiind situaţia, nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator”, a declarat Liz Truss înainte de a-şi anunţa demisia.

Astfel, deşi a fost a treia femeie prim-ministru din istoria ţării, Liz Truss a avut şi cel mai scurt mandat din istoria Mării Britanii.

Cum s-a ajuns la o criză politică în Marea Britanie

Guvernul a fost aruncat în haos după ce mai mulți miniștri au plecat din cabinetul guvernului. Totodată, nemulțumirea deputaţilor conservatori a venit odată cu introducerea celor mai mari reduceri de taxe din Marea Britanie din ultimii 50 de ani, ceea ce investitorii au respins categoric. Noul plan economic a fost criticat şi de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

„Nu am fost singurul care a crezut că este o greşeală. Cred că ideea de a reduce taxele pentru cei super bogaţi într-un moment în care – oricum, doar cred – nu am fost de acord cu politica, dar asta ţine Marii Britanii să emită această judecată, nu eu”, a menționat președintele SUA.

La ideea guvernului Truss au reacţionat şi pieţele globale care, prin vânzarea de active, au împins lira sterlină la o evaluare de 1,03 dolari, cea mai scăzută valoare din istoria ţării în raport cu dolarul. Toate acestea, au consolidat și mai mult criza politică din Marea Britanie. Liz Truss a încercat să remedieze situaţia, înlocuind cancelarul şi alţi membri ai cabinetului. Mai mulți miniștri și-au dat demisia.

Purtătorul de cuvânt al Lib Dem pentru afaceri interne, Alistair Carmichael a declarat că guvernul este în haos.

„Acesta este un guvern în haos. Oamenii nu ar trebui să fie forțați să privească partidul conservator implozând zi de zi, în timp ce oamenii adevărați suferă”, a menționat acesta.

El a mai afirmat ca singura cale de a ieși din acest haos sunt alegerile generale.

„Există o catastrofă a costului vieții, o criză a serviciilor de sănătate și acum un Minister de Interne fără cârmă. Singura soluție acum sunt alegeri generale, astfel încât publicul să poată ieși din acest carusel al haosului conservator”, a menționat  purtătorul de cuvânt al Lib Dem pentru afaceri interne, Alistair Carmichael.

Criză politică, instabilitate energetică şi efectele economice au convins-o pe Liz Truss să își dea demisia.  Aceasta a fost ultimul premier care a primit mandatul de la regina Elisabeta a II-a.