Criză politică în Marea Britanie. Liz Truss are tot mai puține șanse să rămână la guvernare
Liz Truss are puține şanse să rămână la guvernare. Mai mulţi deputaţi conservatorii britanici sunt nemulţumiţi de activitatea premierului şi sunt pregătiţi să înainteze scrisori de neîncredere lui Graham Brady, şeful comitetului conservator care organizează competiţiile pentru conducerea formaţiunii. În același timp, deja doi miniștri au plecat din cabinetul britanic, ceea ce a amplificat criza politică în Marea Britanie.
În cursul zilei de astăzi, 20 octombrie 2022, comitetul se va întruni pentru a discuta despre criză politică la nivelul conducerii. Deputaţii conservatori britanici sunt pregătiţi să o înlăture pe Liz Truss, chiar dacă Downing Street a emis un avertisment precum că asta ar putea declanşa alegeri anticipate.
Liz Truss spune că nu va renunţa la funcție
Liz Truss a menționat că este pregătită pentru provocări şi nu va renunţa la funcţie.
„Sunt pregătită să fac față, sunt pregătită să iau deciziile dificile”, a declarat prim-ministrul Marii Britaniei.
Anterior, ministrul Transporturilor, Anne-Marie Trevelyan, a menționat că Liz Truss are încrederea cabinetului său de miniştri.
„Liz Truss este prim-ministrul nostru şi are încrederea cabinetului său”
Liz Truss a fost aleasă de membrii Partidului Conservator pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele și paralel cu menţinerea cheltuielilor publice. Însă, Truss, a recunoscut că planul ei „a mers prea departe şi prea repede”.
În unele sondaje de opinie, Liz Truss este contestată și în partid, și în electorat. Mai mult, potrivit sondajului YouGov, membrii Partidului Conservator ar dori mai mult ca Boris Johnson să se întoarcă la conducere decât Liz Truss să își mai continue activitatea si să fie la șefia partidului.
Criză politică în Marea Britanie, tot mai mare. Mai mulți miniștri pleacă din cabinetul britanic
Din 2016, odată cu ieşirea ţării din Uniunea Europeană, Marea Britanie a schimbat deja trei prim-miniştri. Însă, se pare că criză politică se amplifica în Marea Britanie, în contextul în care miercuri, 19 octombrie 2022, ministrul de Interne al Marii Britanii, Suella Braverman, a anunţat că demisionează din funcție. Aceasta şi-a motivat plecarea prin faptul că a trimis un document oficial utilizant mesageria personală, ceea ce reprezintă o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului.
„Imediat cum mi-am realizat greșeala, am raportat-o rapid pe toate canalele oficiale și l-am informat pe secretarul de cabinet. Ca ministru de Interne, trebuie să respect cele mai înalte standarde, iar demisia mea este lucrul corect în acest caz. Guvernarea se bazează pe faptul că oamenii își acceptă responsabilitatea pentru greșelile lor. Să ne prefacem că nu am greșit și să mergem înainte de parcă toată lumea nu a văzut că am greșit, sperând că totul va fi bine în mod magic nu reprezintă seriozitate în politică. Am făcut o greșeală, accept responsabilitatea pentru ea și demisionez”, a declarat Suella Braverman.
Suella Braverman este al doilea ministru care pareseste cabinetul britanic. Anterior, Liz Truss l-a demis pe ministrul Finanțelor din Marea Britanie, Kwasi Kwarteng, la mai puţin de şase săptămâni de la numirea sa în funcţie. În locul acestuia a venit Jeremy Hunt, un politiican de centru-dreapta.
Criza politică din Marea Britanie continuă, iar speculaţiile privind viitorul prim-ministrei este pus sub semnul întrebării. Unii conservatori deja se gândesc cine ar trebui să o înlocuiască pe Liz Truss.