Criză politică în Coreea de Sud: Președintele interimar demis, țara intră în haos politic

de: Simona Ciobanu
11:00, 27 dec. 2024

Parlamentul sud-coreean a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, o decizie care a declanșat o criză politică fără precedent. Totodată, Curtea Constituțională a început judecarea președintelui suspendat Yoon Suk Yeol, aflat în centrul unui scandal ce a polarizat opinia publică și a divizat clasa politică.

Cu 192 de voturi din cele 300 posibile, moțiunea de demitere a președintelui interimar Han Duck-soo a fost adoptată în Parlament. Această decizie a fost promovată de partidele de opoziție, care l-au acuzat pe Han de „insurecție” pentru refuzul său de a face numiri la Curtea Constituțională, instituția cheie în validarea destituirii lui Yoon Suk Yeol.

Decizia a fost contestată vehement de Partidul Puterea Poporului (PPP), aflat la guvernare. Membrii partidului au protestat în Parlament, catalogând votul drept „un act de tiranie” și „un atac asupra democrației”.

Criza a început pe 3 decembrie, când președintele Yoon Suk Yeol a fost pus sub acuzare pentru tentativa de a impune legea marțială și de a reduce la tăcere opoziția prin mobilizarea armatei. Parlamentul a votat suspendarea sa pe 14 decembrie, iar funcția de președinte interimar a fost preluată de Han Duck-soo.

Opoziția, condusă de Partidul Democrat, a justificat demiterea lui Han prin refuzul său de a numi trei judecători la Curtea Constituțională, necesari pentru validarea sau invalidarea destituirii lui Yoon.

Han, în vârstă de 75 de ani, a susținut că statutul său de președinte interimar nu îi permite să facă numiri de o asemenea importanță, argumentând că este nevoie de un consens între partidele politice.

Curtea Constituțională, în centrul disputei

Judecarea lui Yoon Suk Yeol este acum în mâinile Curții Constituționale. Cu trei mandate de judecător vacante, decizia finală trebuie luată în unanimitate de cei șase judecători activi. Dacă un singur judecător votează împotriva destituirii, Yoon va fi reinstalat în funcție.

Tensiunile politice sunt amplificate de presiunea asupra Curții de a lua o decizie rapidă, aceasta având la dispoziție 180 de zile pentru a se pronunța.

Demisia lui Han Duck-soo a avut deja consecințe economice: wonul sud-coreean s-a depreciat semnificativ, reflectând incertitudinea politică. Ministrul de finanțe Choi Sang-mok, care a preluat temporar conducerea, a avertizat că instabilitatea politică ar putea afecta grav economia țării.

Pe fondul acestei crize, Coreea de Sud, una dintre cele mai consolidate democrații din Asia, se confruntă cu o incertitudine fără precedent. Rămâne de văzut dacă instituțiile democratice ale țării vor reuși să gestioneze această situație delicată fără să afecteze pe termen lung încrederea publică și stabilitatea economică.