Criză pe piața muncii din Germania și Italia. Care sunt domeniile afectate
A fost anunțată o criză pe piața muncii din Germania și Italia. Cele două țări se confruntă cu o lipsă de angajați și oferă beneficii importante pentru a atrage cât mai multe persoane la locurile de muncă. Iată care sunt domeniile afectate.
Criză pe piața muncii din Germania și Italia
Lipsa de profesioniști în câmpul muncii este tot mai mare în Germania și Italia. Germania se confruntă cu o penurie masivă de specialişti în vânzări. Apoi cu una puţin mai mică de educatori. Această a doua problemă poate fi considerată mai importantă pentru că de educatori este nevoie pentru a le permite părinţilor să se întoarcă mai repede la muncă.
Autoritățile din Germania se așteaptă la o lipsă și mai mare de angajați pe piața muncii pe măsură ce populația îmbătrânește, iar actualii salariați se retrag la pensie. Pentru a repara deficitul de forţă de muncă, şi în special de forţă de muncă bine pregătită, Germania facilitează tot mai mult accesul străinilor din pe piaţa muncii autohtone.
Pregătirea pentru o profesie cerută de economie este o problemă în special pentru Italia, ţara cu cea mai mică rată de ocupare a forţei de muncă din UE. În economia italiană, productivitatea stagnează de mai bine de două decenii. Muncitorii din afara UE sunt consideraţi o soluţie atât în Germania, cât și în Italia.
Meseriile la mare căutare în viitor
Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei. Inteligența artificială va schimba piața muncii pe viitor, susțin experții. Ca urmare, unele joburi o să dispară, pe când altele vor fi din ce în ce mai căutate. Specialiștii au realizat recent o analiză a celor mai bine plătite joburi în viitor. În top se află inginerii de date, analiștii și experții de date, dezvoltatorii de aplicații, inginerii FinTech, dezvoltatorii de software și aplicații, specialiști în transformare digitală și arhitecți de baze de date.
Pe lista joburilor plătite foarte bine se află arhitectul de baze de date. Toate aceste date trebuie să fie introduse într-un sistem sigur, care poate gestiona o cantitate semnificativă de informații. Datele stau la baza multor afaceri, motiv pentru care acest job e căutat în diferite industrii. Dezvoltatorii de aplicații vor fi și ei bine plătiți în următorii ani. Acești angajați creează aplicații software pentru calculatoare și dispozitive mobile.
În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Ministerul Muncii a precizat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.