Criză majoră de Remdesivir în mai multe județe din România

de: Cristian ZAVASTIN
15:16, 09 nov. 2020

Este criză majoră de de Remdesivir în spitalele din mai multe județe din România.

În unitățile medicale din Galați care primesc pacienți Covid-19 mai sunt foarte puține doze din medicamentul folosit în tratamentul bolii. Asta deși spitalele au solicitat Ministerului Sănătății cantități mult mai mari de Remdesivir.

Mai sunt puține doze de Remdesivir la Galați

Conform datelor centralizate de autoritățile județene, la principalele spitale din Galați unde există paturi pentru bolnavii de Covid-19 nu mai sunt decât foarte puține doze de Remdesivir. Asta deși autoritățile și spitalele au solicitat Ministerului Sănătății să le fie distribuite medicamentele utilizate în tratamentul bolnavilor infectați cu virusul SARS CoV-2.

„Spitalul Judeţean a cerut 1.080 de doze şi are în momentul de faţă doar 21, date de Direcţia de Sănătate Publică, de Ministerul Sănătăţii. Spitalul de Infecţioase a cerut 400 de doze, au doar 24, iar la Spitalul TBC au cerut 250 şi au doar 12. Întrebarea este dacă Ministrul Sănătăţii și actualul Guvern cred că doar medicul trebuie să decidă cui administrează acest medicament, nu ştiu”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Nici la la Oradea situația nu este mai bună, medicii plângându-se că mai au doar câteva doze de Remdesivir.

Directorul Spitalului Județean, Delia Râșnoveanu, a declarat că în prezent unitatea are aproximativ 100 de doze. Acestea au fost distribuite săptămâna trecută și sunt utilizate doar în tratamentul pacienților care au forme grave ale Covid-19.

Nelu Tătaru anunță că se va face o rezervă de Remdesivir pentru șase luni

Vineri , 30 octombrie, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că România ar putea să îşi constituie, după o nouă rectificare bugetară, un stoc pentru şase luni de Remdesivir. Ministrul a anunțat că, inițial, România a primit gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze de Remdesivir. Însă, începând din luna octombrie, țara noastră a început să achiziționeze contra cost acest medicament, utilizat în tratarea pacienților cu forme grave de COVID-19. Tătaru speră că, după rectificarea bugetară, să se meargă pe o rezervă de șase luni.

„În perioada iulie-octombrie, noi am avut gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze. Aceste doze s-au distribuit în funcţie de numărul de pacienţi aflaţi în terapie intensivă, câte şase doze pentru fiecare din spitalele fază 1, fază 2 sau spitale suport. Începând cu luna octombrie, statul român a început să achiziţioneze contra cost aceste doze. Pe luna octombrie suntem … Cred că luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, ca totalul care a fost în ultimele luni din donaţii, urmând ca în noiembrie să avem între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să putem merge pe o rezervă de şase luni.”, a declarat Nelu Tătaru.

Studiu OMS: Remdesivirul nu a ajutat pacienții cu COVID-19

Un studiu amplu condus de Organizația Mondială a Sănătății sugerează că medicamentul antiviral remdesivir nu a ajutat pacienții spitalizați cu COVID-19, spre deosebire de un studiu anterior care a făcut medicamentul un standard de îngrijire în Statele Unite și multe alte țări.

Rezultatele anunțate vineri nu le anulează pe cele anterioare, iar studiul OMS nu a fost la fel de riguros ca cel anterior condus de Institutele Naționale de Sănătate din SUA. Dar acesta adaugă îngrijorări cu privire la valoarea pe care o oferă medicamentul scump, deoarece niciunul dintre studii nu a descoperit că poate îmbunătăți supraviețuirea.

Medicamentul nu a fost aprobat pentru COVID-19 în SUA, dar a fost autorizat pentru utilizare de urgență după ce studiul anterior a constatat că a scurtat timpul de recuperare în medie cu cinci zile. Este aprobat pentru utilizare împotriva COVID-19 în Regatul Unit și Europa și se numără printre tratamentele pe care le-a primit președintele american Donald Trump când a fost infectat.