Criză în sistemul de sănătate din România! Farmaciile rămân fără tratamentele uzuale folosite pentru infecţiile respiratorii!
Este criză în sistemul de sănătate din România. Farmaciile rămân fără tratamentele uzuale folosite pentru infecţiile respiratorii, dar şi fără perfuzabile, asta în timp ce cazurile de gripă şi viroze au crescut alarmant, iar spitalele tot mai neîncăpătoare. Farmaciile rămân fără tratamentele uzuale folosite pentru infecţiile respiratorii, dar şi fără perfuzabile.
Criză în sistemul de sănătate din România!
Cazurile de gripă şi viroze sunt în creştere, iar spitalele tot mai neîncăpătoare. În ultimele zile, cazurile de gripă şi viroze au crescut semnificativ, iar spitalele tot mai neîncăpătoare. Mai mult, în ultima săptămână s-au înregistrat 72.734 cazuri de infecţii respiratorii, potrivit INSP.
Mai mult decât atât, s-au înregistrat cu 29.3% mai puţine cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent, dar cu 35% mai multe cazuri în comparație cu săptămâna anterioară.
Cu toate acestea, cadrele medicale şi farmaciştii spun că asistăm la o nouă criză în sistemul sanitar din România.
Totodată, rămân fără tratamentele uzuale folosite pentru infecţiile respiratorii, dar şi fără perfuzabile, iar aceste probleme sunt întâlnite din ce în ce în mai multe farmacii din ţară, chiar şi din Bucureşti.
Ce medicamente lipsesc din farmacii
Medicii şi farmaciştii spun că asistăm la o nouă criză. Rămân fără tratamentele uzuale folosite pentru infecţiile respiratorii, dar şi fără perfuzabile. Probleme sunt în cele mai multe farmacii din ţară, dar şi din Bucureşti.
Potrivit ultimelor vânzări, în această perioadă lipsesc din majoritatea farmaciilor fiolele de Algocalmin, Vitamina B1, Furosemid, Metoclopramid sau Adrenalină.
Criza fiolelor este determinată de o nouă reglementare privind utilizarea acestora dată de Agenția Naţională a Medicamentelor.
Din farmacii lipseşte chiar și serul fiziologic, în timp ce vânzătorii se plâng că rămân fără medicamente şi din cauza adaosului fix impus de Ministerul Sănătăţii pentru tratamentele scumpe. În urma acestei situații, în acest moment pentru medicamentele care costă 300 de lei adaosul este de 35 de lei.
Cea mai mare problemă este în spitalele de pediatrie. Medicii spun că găsesc cu greu paturi pentru pacienţii care au nevoie de internare, dar şi personal care să se ocupe de toţi copiii. Asta în timp ce la Camerele de Gardă este din ce în ce mai aglomerat. Vorbim în primul rând despre infecţia cu gripă, infecţia cu Sars-Cov2, dar şi tot felul de viroze respiratorii specifice acestei perioade.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, Răzvan Prisada, a atras atenţia, recent, asupra discontinuităţilor de pe piaţă, care constau în lipsa, pentru o anumită perioadă, a anumitor medicamente.
„Există discontinuităţi. Discontinuităţile, de obicei, constau în lipsa, pentru o anumită perioadă, câteva săptămâni, maxim câteva luni, a anumitor produse din piaţa medicamentelor din România, pe motive de obicei de producţie, dar există şi o aprovizionare insuficientă, raportat la nevoile pe care pacienţii le au în anumite perioade. Există cantităţi în piaţă, dar ele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a acoperi solicitările dintr-o anumită perioadă”, a spus Răzvan Prisada în legătură cu criza din sistemul de sănătate din România.