Criza generată de pandemia COVID-19 lovește puternic în firmele din Iași! A crescut numărul insolvențelor în anul 2021. Economist: „Paradoxal, există mulți bani în depozitele populației”

de: Redacția BZI
02:00, 03 dec. 2021

Numărul insolvențelor, suspendărilor, radierilor și dizolvărilor din Iași a crescut în anul 2021, comparativ cu anul precedent. Specialiștii în economie susțin că mediului de afaceri îi lipsește predictibilitatea, iar, paradoxal, ieșenii au în depozite mulți bani

A crescut numărul suspendărilor, radierilor, insolvențelor și dizolvărilor din Iași în anul 2021, comparativ cu anul precedent. Datele furnizate de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Iași arată că, în primele 10 luni din anul 2021, au fost dizolvate 1.088 de firme, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când erau 779 de dizolvări. Astfel, numărul firmelor dizolvate a crescut cu 40 la sută în acest an. De asemenea, numărul radierilor este mai mare cu 25 la sută în anul 2021, față de 2020. În primele 10 luni s-au înregistrat 1.910 radieri și 1.535, în aceeași perioadă din anul precedent. În perioada analizată au fost suspendate 417 firme, în anul 2021, și 372 – în anul precedent.

În ceea ce privește insolvențele din Iași, în anul 2021 s-au înregistrat 184 de firme intrate în insolvență, iar în anul 2020, un număr de 155 de insolvențe. Cele mai multe companii afectate de pandemia COVID-19 care au fost nevoite să închidă activitatea sunt din domeniile HoReCa și comerț. Dacă în anul 2020 a scăzut numărul firmelor înmatriculate în Iași de teama pandemiei, ieșenii au înregistrat în primele 10 luni din an 5.123 de firme, mai multe față de cele înregistrate anul trecut, 3.925 de companii noi.

Ieșenii au adunat în bănci, speriați de pandemia COVID-19, economii în valoare de 100 milioane de euro

Specialiștii în economie susțin că mediului de afaceri îi lipsește predictibilitatea, iar paradoxal, ieșenii au în depozite mulți bani. Astfel, aceștia au învățat lecția economisirii din precedenta criză economică și acum cheltuie banii. În magazinele din Iași se observă cum clienții au intrat în febra sărbătorilor.

„Acum nu mai există posibilitatea respectării plăților către bănci pentru că nu mai sunt acele amânări. Guvernul lansează mesaje populiste și stă cu mâna întinsă la Bruxelles. Economiei îi lipsește predictibilitatea, de aceea atâtea firme ajung în stare de insolvență. Firmelor le lipsește cashflow-ul, există o lipsă de lichidități și au ajuns într-o stare de letargie. Însă, paradoxal, există mulți bani în depozitele populației.

Sunt 100 milioane de euro în depozite. Oamenii au bani acum, nu ca în precedenta criză. De exemplu, am fost într-un magazin cu electrocasnice și am văzut că se vinde orice, de la televizoare ieftine sau scumpe, la orice. Era aglomerat și se dădeau toate ca pâinea caldă. Mai cumperi astfel de lucruri care nu sunt neapărat necesare, când bugetul e limitat? E un paradox ce se întâmplă”, susține economist Dan Chirleșan.

Ieșenii care au acumulat datorii la bănci și nu le-au putut plăti sunt executați

Executorii judecătorești au demarat procedurile de executare silită pentru ieșenii care nu au mai plătit ratele la bănci, după ce au beneficiat de amânarea plății lor, în contextul pandemiei COVID-19. Cei care au amânat până la 9 luni plata ratelor, iar după ce a expirat această perioadă au fost nevoiți să le plătească, nu au mai avut cu ce să le achite. Din acest motiv, executorii judecătorești din Iași au demarat procedurile de executare silită.

Specialiștii din domeniul executărilor silite spun că din numărul total de 5.000 de dosare ale ieșenilor care au amânat plata ratelor, aproximativ jumătate vor fi executați silit, fiind demarate deja procedurile pentru cei mai mulți dintre aceștia. Valoarea creditelor acordate înainte de pandemie este de aproximativ 6 milioane de euro, pentru cei care acum sunt în imposibilitatea de a plăti ratele și riscă să rămână și fără bunuri sau să li se pună poprire pe conturi.