Criza energetică lovește din plin China! Străzi neluminate și zeci de fabrici închise

de: cristian.george
09:08, 28 sept. 2021

Criza energetică a Chinei se transformă în cel mai recent șoc al lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial, întrucât fabricile din cel mai mare exportator din lume sunt forțate să conserve energia prin reducerea producției. Altgel spus, criza energetică a închis zeci de fabrici şi a lăsat numeroase străzi neluminate.

Întreruperea vine în timp ce producătorii și expeditorii concurează pentru a satisface cererea de la îmbrăcăminte la jucării pentru sezonul de cumpărături de sfârșitul anului, luptându-se cu liniile de aprovizionare care au fost înlăturate prin creșterea costurilor materiilor prime, întârzierile lungi la porturi și lipsa containerelor de transport.

Criza energetică din China duce la măsuri de reducere a consumului de energie electrică

Producătorii chinezi avertizează că măsurile stricte de reducere a consumului de energie electrică vor reduce producția în centralele economice precum provinciile Jiangsu, Zhejiang și Guangdong – care împreună reprezintă aproape o treime din produsul intern brut al națiunii – și, eventual, vor crește prețurile.

Guvernele locale ordonează întreruperile de curent în timp ce încearcă să evite obiectivele lipsă pentru reducerea intensității energiei și emisiilor, în timp ce unele se confruntă cu o lipsă reală de energie electrică.

Clark Feng, a cărui Vita Leisure Co. cumpără corturi și mobilier de la producătorii chinezi pentru a le vinde în străinătate, a declarat că bordurile de electricitate din provincia estică a Zhejiang, unde se află compania, au dat o nouă lovitură afacerilor. El a spus că producătorii de țesături din provincie care suferă opriri de producție au început să crească prețurile și să amâne preluarea de noi comenzi de peste mări.

„Ne luptam deja să livrăm mărfuri în străinătate, iar acum, cu restricția capacității de producție, va fi cu siguranță o mare mizerie”, a spus Feng. „Am avut deja de-a face cu atât de mulți factori incerţi, iar acum mai este unul. Va fi mai greu să livrăm comenzi, mai ales pentru sezonul de sărbători. ”

Zeci de străzi şi mii de case stau fără curent electric

Gospodăriile chineze încep să simtă ciupirea efortului Beijingului de a decarboniza economia ca o vară a prețurilor ridicate la energie și a furnizării reduse de energie electrică obligă autoritățile locale să raţioneze consumul de energie electrică.

Întreruperile din mai multe provincii din nordul Chinei au oprit circulația și luminile stradale în weekendul trecut, provocând blocaje de mile în mai multe orașe. Locuitorii clădirilor de apartamente înalte au fost obligați să urce scările în unele orașe în care conducerea clădirilor a suspendat serviciile de ascensoare pentru a economisi energia electrică. Duminică, administrația provincială a energiei din sudul Chinei, provincia Guangdong, a cerut locuitorilor să nu mai folosească aerul condiționat și să se bazeze pe lumina naturală în locul becurilor electrice.

În mod obișnuit, autoritățile chineze scutesc consumatorii casnici de șocul întreruperilor de curent, preferând să forțeze utilizatorii industriali să-și reducă mai întâi consumul de energie – pe care îl au. Duminică, mai mulți furnizori Apple și Tesla au anunțat închiderea fabricilor de câteva zile pentru a se conforma comenzilor din partea autorităților locale de raţionare a energiei electrice.

Costuri de consum

Având în vedere că costurile de producție cresc, producătorii de energie din China fac presiuni asupra guvernului pentru a permite imposibilul: lăsați consumatorii să suporte costurile.

Până acum doi ani, guvernul a permis producătorilor de energie să majoreze tarifele de energie electrică cu doar 10% pentru a explica o creștere bruscă a costurilor de exploatare. Dar, în octombrie 2019, planificatorul de stat al Chinei, Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă (NDRC), a ordonat înghețarea majorărilor ratei și nu a stabilit o dată de încheiere a politicii.

Luna trecută, 11 producători de energie din nordul Chinei au solicitat guvernului să permită operatorilor de rețele să crească prețurile pentru utilizatorii finali. Dacă costurile de rachetă nu pot fi transferate utilizatorilor, au avertizat producătorii de energie electrică, acele 11 companii s-au confruntat cu falimentul. La începutul acestei luni, Asociația Industriei de Energie Electrică din Beijing a dat o alarmă similară.

S-au dublat costurile pentru transportul din China în Europa în doar câteva săptămâni

Transportul maritim din întreaga lume a fost perturbat în acest an. După criza din canalul Suez, care a pus pe jar toți armatorii, transportul internațional de mărfuri a fost zguduit de măsurile restrictive impuse în peninsulă Guangdong de autoritățile chineze, din cauza înmulțirii rapide a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus.

Criza din China nu a dus doar la o lipsă acută de materie primă. Afacerile care erau afectate de materia primă provenită din Asia sunt afectate, pe piața existând un dezechilibru între cerere şi ofertă. Sunt puternic afectaţi producătorii farmaceutici dar şi cei ce activează în cosmetică. Totodată sunt afectate magazinele a căror activitate se baza pe comerț cu bunuri şi mărfuri din China, dar şi mari companii a căror centre de producție de găsesc în diferite regiuni asiatice

Pe de altă parte, China se confruntă cu presiune militară de proporţii. De exemplu, SUA, Canada, Marea Britania și Australia au încheiat un acord militar pentru schimb de tehnică tocmai pentru a contracara eforturile Chinei la nivel mondial de a obţine supremația militară.