Criza de profesori la Iași, un pericol major pentru mii de elevi! O serie de catedre, la discipline importante, riscă să rămână neocupate din lipsă de candidați
Situație de criză la Iași! La o serie de discipline din învățământul preuniversitar, mii de elevi riscă să nu aibă parte de profesori bine pregătiți! Astfel, faptul că un debutant care a obținut o notă mare la examenul de Titularizare 2020 are o leafă de puțin peste 2.200 lei lunară, iar postul liber este în mediul rural sau netitularizabil face ca tinerii să nu aleagă o asemenea carieră. Astfel, la discipline precum Fizica, Matematica, Chimia, Biologia sau Informatica, absolvenții de facultate nu se înghesuie să participare la ședințele publice de repartizare
Stare de fapt periculoasă în învățământul preuniversitar din Iași! Mii de elevi riscă să nu aibă parte de profesori bine pregătiți deoarece, la o serie de discipline fundamentale, absolvenții de facultate nu se înghesuie să participe la ședințele publice de repartizare. Asta deoarece un debutant are o leafă de aproximativ 2.200-2.300 lei lunar, posturile nu sunt titularizabile, iar multe dintre ele sunt în zona rurală. Materiile în cauză sunt Fizica, Matematica, Chimia, Biologia sau Informatica, dar și Istoria, Economia, Logica, Limbi străine sau Geografia. Faptul că pot alege un drum pe segmentul cercetării la Științele exacte, pot lucra în IT, call-center-uri unde primesc salarii de peste 3.000 lei și au posibilități pentru dezvoltarea în carieră îi determină să aleagă un asemena drum.
La polul opus, cele mai căutate posturi sunt la: educator, învățător, respectiv Limba și literatura română
La Titularizare 2020, în județul Iași au fost scoase la concurs 1.776 posturi, dintre care 144 posturi titularizabile (78 urban și 66 rural). De precizat că 1.624 posturi sunt netitularizabile (423 urban și 571 rural) și 8 posturi de angajare doar pe durata de viabilitate a postului. În detaliu, posturi tituarizabile în urban sunt: 1 aeromodele, 1 arhitectură, 1 artă vocală, 3 corepetiție, 2 dans clasic, 2 dans popular, 1 Educație fizică și sport, 1 Educație tehnologică, 1 educatori pentru învățămant special, 30 educatoare, 1 estetică și igiena corpului omenesc, 1 fanfară, 2 Fizică. Urmează 1 la Geografie, 1 Informatică și TIC, 8 învățători, 2 Medicină generală, 7 muzică instrumentală, 1 orchestră populară, 4 alimentație publică ca maiștri instructori, 2 asistență medicală ca maiștri instructori, 2 estetică și igiena corpului omenesc – maiștri instructori, 1 transporturi ca maiștri instructori și 1 la șah.
La posturi titularizabile rural sunt 7 pe Educație fizică și sport, 1 educatoare (rommani), 11 educatoare, 2 electronică și automatizări și 1 la Fizică. De asemenea, la Iași ca posturi complete (cu 18 ore și mai mult) sunt 782 dintre care: 352 urban și 430 rural. Pe de altă parte, posturi incomplete (cu mai puțin de 18 ore) sunt 994 dintre care: 423 urban și 571 rural. Per total, cea mai mare concurență s-a înregistrat la: educator cu 275 candidați, învățător cu 217, Educație fizică și sport cu 193 candidați, respectiv Limba și literatura română cu 119.
Noi etape de repartizare a candidaților pe posturi în școli și licee din Iași
Deja, după etapele de repartizare a candidaților pe posturi în școli și licee din Iași, organizate săptămâna trecută, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a publicat lista reactualizată a catedrelor libere la data de 14 august 2020. Aceasta poate fi consultată AICI:
http://www.isjiasi.ro/index.php/managementul-resurselor-umane/ocuparea-prin-concurs-national-a-posturilor-didactice-catedrelor-declarate-vacante-rezervate-in-invatamantul-preuniversitar/1299-lista-posturilor-didactice-14-08-2020. De reamintit că, pentru angajarea pe perioada nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioada determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci). Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice sau on-line, organizate de către Inspectoratul Școlar Județean Iași până la începutul lunii septembrie.