Criza coronavirusului provoacă schimbări radicale la Iași! Ponturile specialiștilor despre specializările de succes pe piața muncii și în carieră, pentru absolvenții de liceu, la Admiterea 2020

de: Valentin Hutanu
04:00, 14 mai 2020

Efectele pandemiei de coronavirus provoacă shimbări radicale, în toate domeniile, și la Iași! Unul dintre acestea este cel al Educației. În acest context, și opțiunile absolvenților de liceu, în alegerea unei facultăți pe care doresc să o urmeze, se vor modifica. Totul în contextul crizei economice declanșate de COVID-19 și care a arătat care pot fi zonele care sunt de viitor și unde te poți angaja cel mai ușor. Astfel, specialiștii și oficialii din universitățile de stat vin cu ponturi legate de specializările de succes pe piața muncii și în carieră, pentru absolvenții de liceu, la Admiterea 2020

Schimbări și transformări importante au loc în contextul crizei declanșate de coronavirus! Nici zona educațională nu putea fi evitată. Pe acest plan, și opțiunile absolvenților de liceu, în alegerea unei facultăți pe care doresc să o urmeze, se vor modifica. În acest context, specialiștii și oficialii din universitățile de stat vin cu ponturi legate de specializările de succes pe piața muncii și în carieră, pentru absolvenții de liceu, la Admiterea 2020.

Care ar putea fi specializările de interes pentru absolvenții de liceu la Admiterea 2020 organizată de universități

Având în vedere toate acestea, domeniile care ar putea crește sunt: Biologia, Chimia, Farmacia și Medicina, Chimia industrială, Managementul resurselor umane, Asistența socială, Psihologia, Contabilitate informatică sau Managementul riscului. Posibil ca și segmentul unor specializări din arealul Agronomiei sau Medicinei veterinare să crească pe fondul efectelor post-pandemie. Pe de altă parte, datele de referință la nivelul anului 2018 arătau că peste 85 la sută dintre absolvenții de: Informatică, Automatică și Calculatoarele, Economie, Arhitectură, Mecanică, Electronică și Telecomunicații, Construcții, Medicină Veterinară intrau pe piața muncii direct după luarea licenței.

Acestea pot fi specializările universitare de interes pentru absolvenți la Admiterea 2020

Astfel, prof. univ. dr. Mihaelea Onofrei, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic și sectorul public la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași consideră că situația generată de criza COVID-19 arată importanța fundamentală a unor profesii aflate în prima linie în această perioadă, cum sunt: personalul medical, personalul de îngrijire a persoanelor în vârstă, servicii publice (apărare și ordine internă), servicii de salubritate, servicii comerciale și livrări la domiciliu.

„De asemenea, s-a dovedit rolul vital al industriei de IT, care facilitează educația on-line, comunicarea cu instituțiile publice, cu aparatul medical, achizițiile de alimente și bunuri etc. De asemenea, s-a constatat utilitatea deosebită a muncii cercetătorilor, a celor care lucrează în laboratoare de analiză și testare. S-a văzut că este nevoie de experți în problemele de sănătate publică și securitate în muncă, pentru a preveni și evita pericolul contaminării cu substanțe dăunătoare pentru sănătatea omului”, crede prof. univ. dr. Onofrei.

Rectorul de la Universitatea Tehnică: „După pandemia de coronavirus, specializările din domeniul Ingineriei vor fi la mare căutare!”

Mai departe, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval – rectorul Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași susține că, în viitorul apropiat, domeniul Ingineriei va fi la mare căutare.

„Da, și asta este evident, având în vedere ceea ce se petrece în perioada acestei pandemii, că domeniul Ingineriei va fi la mare căutare, corelat cu industria și piața muncii… Mai mult ca oricând, sectoare precum Construcțiile, Ingineria chimică, Mecanica, Electronica și Telecomunicațiile și celelalte specializări de la facultățile noastre oferă reale și importante oportunități absolvenților noștri. Se va investi mult pe acest segment și, tocmai de aceea, la Admiterea 2020, absolvenții de liceu vor avea o paletă largă a domeniilor în oferta noastră educațională”, precizează rectorul Cașcaval.

Situația actuală creează premise pentru programe de studii oferite de „Științele tari”

Pe același plan, prorectorul Mihaela Onofrei de la UAIC arată că universitățile trebuie să continue efortul de adaptare a ofertei educaționale la cererea de pe piața muncii și să pună accent pe extinderea digitalizării. Situația actuală creează premise pentru programe de studii oferite de Științele tari (Biologie, Chimie, Fizică) care au oportunități de cercetare.

„Vor fi schimbări la nivel comportamental și de adaptare într-un nou mediu social, prin urmare va fi nevoie de terapeuți, de consilieri și mediatori sociali. Universitățile trebuie să pregătească profesori mai dedicați, specialiști în educație (pentru tineri cu nevoi speciale), experți în biodiversitate și siguranță alimentară. Va fi nevoie de juriști, dar și de economiști specializați în fuziuni și achiziții, în reorganizări, precum și în recrutare și studii de piață. Universitățile vor fi performante pe piața educației dacă vor aduce pe piață studenți și absolvenți care cunosc realitatea și își pot găsi cu ușurință un loc de muncă, deoarece nu au educație de «porțelan», ci sunt pregătiți pentru viitor”, a concluzionat aceasta.

Moment-cheie pentru Universitatea de Agronomie

Mai departe, acesta este un moment-cheie și pentru Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”. Criza coronavirusului a demonstrat, mai mult ca niciodată, că specializări din zona medicinei veterinare, horticulturii sau a peisagisticii, siguranței alimentelor, economiei în domeniul dezvoltării unei afaceri în agricultură, protecția mediului, controlul și calitatea alimentelor sunt de viitor și căutate de angajatori pe piața muncii.

„Da, faptul că avem nevoie de hrană, și hrană de calitate, este dovedit și în această perioadă a pandemiei. Sunt convins că trebuie să dăm o atenție sporită acestui domeniu și, tocmai de aceea, ne-am pregătit cu o ofertă variată de specializări pentru viitorii absolvenți de liceu, la Admiterea 2020. Tinerii au o șansă mare de a se angaja, după absolvire, în firme și companii mari”, a conchis și prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul de la USAMV Iași.