Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, vorbește despre măsurile de protecție pe care le ia, pentru a preveni incendiile
După incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, a decis să dezvăluie ce măsuri ia pentru a sta departe de accidente. Astfel, medicul spune cum funcționează lucrurile în spitalul său.
Deține un departament tehnic, iar anagajații încep de dimineață cu verificările.
„Dimineaţa când vin lucruri, mă sună colegii, dar şi dacă nu mă sună, mă duc să verific tablourile în primul rând, pentru că acolo se întâmplă toate. Unde pot să intru, verific prizele, întrerupătoarele, care sunt defecte, le remediez. De multe ori sunt ieşite din perete, pentru că pacienţii nu au grijă şi trag cu forţă, le bag înapoi şi asta e toată ziua”, spune Iosif Peici, electrician.
Se realizează constant simulări de incendiu
În ceea ce privește instalația de oxigen, se pare că lucrurile nu sunt la fel de complicate. Afară este montat un manometru, care indică presiunea în permanență. La interior, țevile au parte de un control zilnic. Însă, pentru a nu se îngrijora, Oancea a şi schimbat reţeaua electrică în cea mai mare parte a spitalului, astfel că, din când în când, face simulări de incendiu, pentru a se asigura că medicii și asistentele sunt pregătiți de orice situație.
„Am făcut un instructaj cu cei de la pompieri, un incendiu artificial, şi modul şi modalitatea de reacţie a personalului medical, inclusiv cum sunt manevrate în siguranţă şi corect acele stingătoare de incendiu, pentru că nu toată lumea ştie cum se manevrează corect un stingător de incendiu”, povesteşte Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara.
S-a extins rețeaua la 31 de saloane
De la debutul pandemiei, nimic nu mai este ușor. A crescut şi numărul de aparate medicale şi sursele de oxigen.
„Am făcut extinderea reţelei la 31 de saloane, am mutat 72 de prize de oxigen, tot ce înseamnă ţeavă şi barbotoare, tot ce le trebuie pacienţilor. Firma a lucrat în condiţii, ca şi noi, de COVID, i-am echipat, au intrat şi şi-au riscat şi ei sănătatea”, spune Adrian Manta, director tehnic la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.
Când intri la ATI ești atent la tot, nu doar la pacient
Cu atât de mulți pacienți, presiunea este extrem de mare, mai ales la Terapie Intensivă, unde personalul medical este foarte atent.
„Nu poţi să spui că intri pe secţie şi te uiţi numai la pacient. Te uiţi la tot. Te uiţi în stânga, în dreapta, te uiţi la pacienţi, te uiţi la prize, eşti atent, nu poţi să intri să te uiţi numai la un singur lucru”, explică Simona Penteleiciuc, asistentă ATI.
Până în acest moment, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara nu au fost probleme majore. A mai sărit câte o siguranţă, dar electricianul a fost mereu acolo, pentru a o rezolva în timp util.
Cea mai mare rată de mortalitate este la ATI
„Am făcut un studiu care arată că cea mai mare rată de mortalitate este în ATI. La pacienţii intubaţi am făcut un studiu care indică sub 10% rata de supravieţuire. La noi în spital este de 6%. Per total, la ATI, incluzându-i şi pe cei care nu sunt intubaţi, rata de supravieţuire este de 33-34%. Încă, şi la această dată, nu avem o strategie eficientă de tratament, aşteptăm vaccinul care sperăm să vină în ianuarie şi trebuie să personalizăm schema de terapie de la caz la caz”, a încheiat Cristian Oancea.