Guvernul Statelor Unite a câștigat recursul la Înalta Curte din Marea Britanie pentru extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. Hotărârea de vineri anulează o decizie anterioară de respingere a cererii de extrădare a lui Assange. Cererea inițială a fost refuzată deoarece instanța a considerat că sănătatea mintală a lui Assange era prea fragilă pentru a face față sistemului judiciar american, din care, după cum știm deja, “dispar” mereu personaje importante chiar în timpul detenției. Se îmbolnăvesc de deces, ca să fiu plastică în exprimare, vedeți cazul Jeffrey Epstein.
Iubita lui Julian Assange, Stella Moris, a declarat că decizia de vineri a fost o „gravă eroare judiciară” și a promis că echipa de avocați a lui Assange va „contesta această decizie cât mai repede cu putinta”.
Această decizie ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, având în vedere modul în care a fost torturat și abuzat psihologic Assange. Aceste lucruri fiind constatate de cel puțin cinci ori de către oficiali ONU, care, prin diferite comitete și raportori speciali, au cerut ca Assange să nu fie urmărit penal, sau extrădat, în Statele Unite.
O recapitulare…ca să știm de ce trebuie să îi mulțumim lui Julian Assange:
În 2010 și 2011, WikiLeaks a publicat documente clasificate furnizate de analistul de informații al armatei americane Chelsea Manning . Acestea conțineau 90.000 de rapoarte despre războiul din Afganistan, inclusiv jurnalele de război afgane, care documentau mai multe victime civile decât raportase anterior armata americană.
WikiLeaks a publicat, de asemenea, aproape 400.000 de rapoarte operative din teren despre Războiul din Irak, care conțineau dovezi ale crimelor de război ale SUA, peste 15.000 de decese neraportate anterior ale civililor irakieni și uciderea sistematică, tortura, violul și abuzul de către armata și autoritățile irakiene care au fost ignorate de SUA.
În plus, WikiLeaks a publicat “Guantánamo Files”, 779 de rapoarte secrete care au relevat încălcarea sistematică de către guvernul SUA a Convențiilor de la Geneva și a Convenției împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, prin abuzarea a aproape 800 de bărbați și băieți, cu vârste cuprinse între 14 și 89 de ani.
Una dintre cele mai notorii dezvaluiri ale WikiLeaks a fost videoclipul „Collateral Murder” din 2007, care arăta o țintă a elicopterului Apache al armatei americane și trăgea asupra civililor neînarmați din Bagdad. Peste 12 civili au fost uciși, inclusiv doi reporteri Reuters și un bărbat care a venit să-i salveze pe răniți. Doi copii au fost răniți. Apoi, un tanc al armatei americane a trecut peste unul dintre cadavre, tăindu-l în jumătate. Aceste acte constituie trei crime de război separate, interzise de Convențiile de la Geneva.
Manning a fost arestata în 2010 și ținuta în izolare timp de 23 de ore pe zi timp de 11 luni. A fost forțată să stea nud în timpul controalelor zilnice. Fostul raportor special al Națiunilor Unite pentru combaterea torturii a spus că tratamentul ei a fost crud, inuman și degradant și a constituit forme de tortură. Manning a fost condamnata la 35 de ani de închisoare, iar după ce a ispășit șapte ani, Barack Obama i-a comutat pedeapsa când și-a părăsit mandatul.
Doi ani mai târziu, în mai 2019, Manning a fost închisa din nou pentru că a refuzat să răspundă la întrebările juriului despre Assange și WikiLeaks .
Pentru toate aceste dezvaluiri, Assange riscă 175 de ani de închisoare dacă este extrădat în SUA.
Sănătatea lui Assange s-a deteriorat grav. La 31 mai 2019, raportorul special al ONU, Nils Melzer, a declarat că Assange a prezentat semne de expunere prelungită la tortură psihologică. În anii săi de izolare în ambasada Ecuadorului, guvernul Regatului Unit i-a refuzat permisiunea de a merge la spital pentru tratament, ceea ce a dus la înrăutățirea stării sale de sănătate:
“În 20 de ani de muncă cu victimele războiului, violenței și persecuției politice, nu am văzut niciodată un grup de state democratice reunindu-se pentru a izola, demoniza și abuza, în mod deliberat, un singur individ pentru atât de mult timp și cu atât de puțină atenție pentru demnitatea umană și statul de drept”, a spus Melzer .
Esența „crimei” lui Assange este că a publicat documente și videoclipuri care au dezvăluit realitatea acțiunilor militare și politice ale SUA.
În ceea ce privește investigațiile mele, dacă nu ar fi existat documentele Wikileaks, nu aș fi aflat niciodată faptul că Fundația pentru SMURD (Arafat) strângea bani de la Ambasada SUA și de la Administrația Obama prin John Podesta, consilierul lui Obama, chiar pentru victimele de la Colectiv. Banii nu au ajuns niciodată la victimele care nici nu aveau cunoștința faptului că Arafat strânge bani prin Fundație, el fiind omul cel mai contestat la momentul tragediei.
Cine nu a înțeles că în aceste momente se joacă ultima carte a libertății presei și a libertății de exprimare, atât prin intermediul simulacrului de proces al lui Assange, cât și prin pachetul de Legi Big Brother adoptat în România, este naiv. Dar toți suntem vinovați pentru că, în naivitatea și ignoranța noastră criminală, perpetuăm aceste abuzuri, ignorându-le.
Sursa: solidnews.ro