Crima care a zguduit o țară întreagă, luată în vizor de psihologi. Ce se află, de fapt, în mintea acestor adolescenți: „Tinerii își caută modele tot mai agresive” – FOTO
Criminalitatea în rândul tinerilor a crescut în mod dramatic. Ce se întâmplă în mintea acestora ne este explicat de specialiști. Aceștia au observat faptul că tinerii au devenit mult mai agresivi, geloși, iar acțiunile lor se aproprie cu pași repezi de sadism. Acești indivizi se încadrează în tipologia persoanelor vulnerabile, sensibile şi intolerante, care din neputința de a-și depăși propriile frustrări recurg la gesturi extreme
Pornind de la cazul macabru din Mangalia, care a zguduit o țară întreagă, psihologii trag un semnal de alarmă în urma mărturiei cutremurătoare pe care a făcut-o tânăra de 18 ani ce și-a omorât cea mai bună prietenă.
„Menționez că eu nu am vrut să o omor, însă am avut un moment în care mi-am pierdut firea și am săvârșit această faptă”, a transmis tânăra acuzată de crimă.
Mintea acestor tineri, controlată de furie
Sinuciderile sau omorurile au crescut alarmant, iar principala cauză este furia care a devenit tot mai greu de controlat, la care se adaugă lipsa de empatie și depresia. Specialiștii afirmă faptul că tulburările psihice au evoluat. Părinții sunt fără putere, pentru că principalii factori se găsesc în școli, în societate și în ceea ce se promovează în mediul online.
Lăcomia, furia și mândria sunt doar câțiva factori care provoacă un individ să fie violent sau să comită o crimă.
„Situația este alarmantă pentru că se observă faptul că tinerii nu mai sunt capabili să-și gestioneze furia și recurg la astfel de gesturi extreme. Mintea acelui tânăr se blochează, furia pune stăpânire pe rațiune și pur și simplu reacționează din instinct. Sunt mai mulți factori care influențează aceste acțiuni, începând de la mediul în care se dezvoltă. Școala este primul loc unde învață ce este stresul, pentru că mai mulți indivizi sunt puși să facă același lucru, deși ei au personalități și capacități diferite.
Există mai multe persoane crescute în același mediu, însă nu toate reacționează la fel. Este o combinație între personalitate, educație, așteptări, în nivelul de frustrare, modul de gestionare al emoțiilor, reprezentând un cumul. Aceste acțiuni arată că autocontrolul tinerilor este deficitar. Tragedia lovește în două locuri, victima căreia i-a fost curmată viața, dar și agresorul care și-a curmat viața singur.
Poate fi în spate o problemă de personalitate, la nivel de autocontrol sau o tulburare comportamentală gravă. Socializarea nu mai este la fel, modelele pe care tinerii le urmează sunt violente, la fel și jocurile pe care le joacă”, subliniază psihologul Andreea Buhuși.
Tinerii își descarcă frustrările în mod dramatic
Frustrările pe care tinerii le acumulează în timp ajung la un moment dat să se reverse asupra altor tineri nevinovați, care din punct emoțional sunt mai slabi decât agresorii. Lucrul cel mai traumatizat este însă faptul că două destine au fost distruse din cauza furiei.
„După o astfel de tragedie, nimic nu mai este la fel. Două destine au fost distruse, iar principala cauză este faptul că furia a devenit din ce în ce mai greu de controlat. Tinerii își caută modele, din păcate, tot mai agresive, dar, cu toate acestea, părinții rămân principala sursă pe care cei mici o reproduc. Din acest motiv, atenția la comunicare și la cum evoluează copilul sunt obligatorii. Agresivitatea în rândul tinerilor a crescut și este influențată de mediul în care tinerii trăiesc, cercurile pe care le frecventează, persoanele cu care ei vorbesc în mediul online”, declară psihologul Oana Rotaru.