Creștinii sărbătoresc astăzi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul! Ce nu au voie să facă ortodocșii în această zi
Creștinii ortodocși sărbătoresc joi, 29 august, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta este ultima sărbătoare din anul bisericesc care se încheie în data de 31 august, iar în această zi, creștinii ortodocși țin post negru.
Cine a fost Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului
Ziua în care i-a fost tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul este zi de post și rugăciune. Ziua de sărbătoare este asemănată cu Vinerea Patimilor, iar în această zi, creștinii ortodocși țin post negru. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, provenea din seminția lui Aaron. Proorocul Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înaintea Mântuitorului. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul i-a fost vestită lui Zaharia de către îngerul Gavriil. Pentru o bună perioadă din viața Sfântului Ioan Botezătorul, nu avem niciun fel de informații. Se știe doar că s-a retras în pustiu, unde s-a confruntat cu numeroase nevoințe. La un moment dat, Ioan Botezătorul a primit poruncă să înceapă să predice. Rolul lui Ioan Botezătorul a fost acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Iisus Hristos, dar și acela de-al descoperi lumii drept Mesia și Fiul lui Dumnezeu. Tocmai pentru aceasta, Ioan Botezătorul este cunoscut și ca Înainte Mergătorul Domnului. Ioan Botezătorul a fost întemnițat, deoarece îl mustrase pe Irod pentru viața sa desfrânată cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În seara în care capul Sfântului a fost tăiat, Irod îşi sărbătoarea ziua de naştere. Salomeea, fiica Irodiadei, a dansat pentru Irod și oaspeții săi, astfel că împăratul i-a promis că îi va îndeplini orice dorință. Irodiada îl ura de moarte pe Ioan Botezătorul, astfel că a sfătuit-o pe Salomeea ca, drept răsplată pentru dansul său, să ceară capul prorocului. Irod s-a cutremurat când a auzit dorința sa, însă a dat, totuși, poruncă să fie tăiat capul acestuia. Capul Prorocului Ioan Botezătorul a avut o istorie aparte, fiind de trei ori pierdut și de trei ori aflat. Prima și a doua aflare a capului se sărbătoresc pe 24 februarie, cea de-a treia aflare fiind prăznuită pe 25 mai.
Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecte creștinii în ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul
În ziua de 29 august, când se sărbătorește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, în popor există credința că nu trebuie să se folosească cuțitul, toate trebuie rupte cu mâna. În această zi nu se mănâncă varză, deoarece se crede că Sfântului Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de șapte ori. În trecut, creștinii țineau, începând cu 29 august, un post, numit „de la cruce, la cruce”. Acesta se încheia pe 14 septembrie și nu era consemnat în calendarul creștin ortodox. Acest post avea scopul de a-i curăți de păcate pe cei care au săvârșit păcate grave, cum ar fi cei care au săvârșit omoruri sau alte asemenea păcate de moarte. Una dintre tradițiile respectate și astăzi este postul negru. De asemenea, exista și interdicția ca, în ziua în care se sărbătorește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, să nu se taie și să nu se mănînce fructe și legume cu formă rotundă, deoarece se consideră că acestea au forma capului Înainte Mergătorului lui Iisus Hristos. Toate aceste obiceiuri nu sunt consemnate în Sfânta Scriptură, ci au fost transmise din generație în generație.