Creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului! Ce semnificație are această zi și ce tradiții respectă românii

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 05 aug. 2023

Duminică, 6 august 2023, creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului. În popor, aceasta este numită Obrejania. Denumirea vine din slavonă și înseamnă transformare, transfigurare. Antim Ivireanul o numește sugestiv „Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Iisus Hristos”

Această sărbătoare amintește de minunea care a avut loc pe Muntele Tabor, când Mântuitorul și-a dezvăluit natura Dumnezeiască. În Evanghelia după Matei se menționează că „a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2). În același timp, evanghelistul Marcu spune că veșmintele Lui Iisus Hristos s-au făcut albe ca zăpada (Marcu 9,3).

Faptul că Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Iisus Hristos că era precum soarele, iar Evanghelistul Marcu precizează că era ca zăpada înseamnă că firea omenească a Mântuitorului nu a fost cu totul absorbită de firea Dumnezeiască, așa cum nici zăpada nu a fost topită de soare.

Ce semnificație are Schimbarea la Față a Domnului

În unele zone ale țării, în ziua Schimbării la Față a Domnului, se obișnuiește că la biserică să se ducă struguri

Schimbarea la Față a Domnului este sărbătorită de creștini de la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor. Începând cu prima jumătate a secolului al V-lea, sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului este menționată și în documente.

În Apus a început să fie sărbătorită pe scară largă mult mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III, ca mulțumire pentru biruința creștinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456. Pe 6 august, creștinii ortodocși obișnuiesc să facă pomeniri pentru cei trecuți în neființă. În unele zone ale țării, în ziua Schimbării la Față a Domnului se obișnuiește ca la biserică să se ducă struguri care după ce sunt sfințiți sunt împărțiți participanților la Sfânta Liturghie.

Pe 6 august, creștinii ortodocși obișnuiesc să facă pomeniri pentru cei trecuți în neființă

Ce rugăciune pot rosti creștinii cu prilejul Schimbării la Față a Domnului

Începând cu prima jumătate a secolului al V-lea, sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului începe să fie menționată și în documente

Pe 6 august, cu prilejul Schimbării la Față a Domnului, creștinii ortodocși pot să rostească o rugăciune specială care îi va feri de rele, boală și de răzbunarea vrăjmașilor.

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar. Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie”.

Amin.