Creștinii ortodocși sărbătoresc cu sfințenie ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
Pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei considerați conducătorii cetelor de îngeri și protectori ai credincioșilor. Sărbătoarea are rădăcini adânci în tradițiile religioase și populare, iar de-a lungul timpului, numeroase obiceiuri și superstiții s-au format în jurul acestei zile.
Sfinții Arhangheli sunt priviți nu doar ca protectori ai oamenilor, ci și ca simboluri ale dreptății și biruinței
Cine sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Sfântul Arhanghel Mihail este cunoscut ca apărător al cerului și al oamenilor, cel care a oprit îngerii din căderea lor din Rai. Este simbolul dreptății, iar iconografia îl prezintă cu o sabie și cheile Raiului. Potrivit credinței populare, el este ocrotitorul bolnavilor, având puterea de a decide soarta acestora. Se spune că atunci când Mihail stă la capul unui bolnav, acesta va muri, iar dacă stă la picioarele lui, acesta se va însănătoși. Sfântul Arhanghel Mihail este venerat pentru curajul și puterea sa, fiind considerat de creștini un protector puternic împotriva răului.
Sfântul Arhanghel Gavriil este mesagerul divin, cel care i-a vestit Fecioarei Maria nașterea lui Iisus Hristos și, de asemenea, cel care le-a anunțat pe Sfânta Elisabeta că îl va naște pe Ioan Botezătorul și pe părinții Sfintei Fecioare, Ioachim și Ana, că vor avea un copil. El este simbolul purității și al veștilor bune, fiind reprezentat de obicei cu un crin sau o sferă cu însemnele lui Hristos. În credința populară, Gavriil este cel care aduce liniște și speranță celor aflați în suferință.
Cu ocazia sărbătorii, creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și obiceiuri ce variază de la o regiune la alta. În dimineața zilei de 8 noiembrie, fiecare credincios aprinde o lumânare, considerată simbolic lumina de veci în lumea de dincolo. Această tradiție este respectată cu sfințenie, iar lumânarea aprinsă în ziua Sfinților Arhangheli este menită să lumineze drumul sufletului după moarte.
În zona Bucovinei, ziua de 8 noiembrie este un moment dedicat pomenirii celor plecați dintre cei vii. În satele și târgurile de aici se organizează slujbe și pomeni, iar credincioșii pregătesc bucate tradiționale care sunt date de pomană în memoria celor adormiți.
În zonele de munte, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt considerați patronii oilor. În trecut, ciobanii marcau această zi prin pregătirea unei turte mari din mălai, numită „turta arieților” sau „turta berbecilor despărțiți de oi”. Obiceiul presupunea aruncarea turtei în ocolul oilor dimineața, iar modul în care aceasta cădea era interpretat drept un semn pentru perioada următoare. Dacă turta cădea cu fața în sus, era considerat un semn de prosperitate și noroc, însă dacă se răsturna cu fața în jos, acest lucru era văzut ca un semn rău, ce prevestea dificultăți pentru ciobani.
Superstiții și restricții în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
Ziua Sfinților Arhangheli este considerată o sărbătoare de mare importanță, în care sunt cu totul interzise activitățile casnice. Se crede că nerespectarea acestei restricții poate aduce ghinion și chiar boli. O altă superstiție spune că cei care nu respectă această zi ar putea suferi mari chinuri după moarte.
De asemenea, se consideră că în această zi Arhanghelul Mihail deschide porțile iernii, lăsând gerul să ajungă pe pământ. Această credință populară este încă vie în multe comunități rurale, unde oamenii asociază începutul sezonului rece cu sărbătoarea Sfinților Arhangheli.
Ziua de 8 noiembrie are o semnificație specială și pentru Jandarmeria Română, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil fiind considerați ocrotitorii acestei instituții. Patronajul spiritual al Jandarmeriei subliniază rolul celor doi arhangheli ca apărători ai dreptății și protecției.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt alături de oameni de la naștere până la moarte, conform tradiției creștine. Se crede că cei doi îngeri veghează neîncetat asupra sănătății credincioșilor, rugându-se pentru binele acestora. Arhanghelii sunt văzuți ca mijlocitori între oameni și Dumnezeu, iar tradiția creștină susține că aceștia vor fi prezenți și la Judecata de Apoi, unde vor avea rolul de a arde păcatele celor drepți și de a le purifica conștiința.
Biblia menționează existența a șapte arhangheli, dar numai trei sunt nominalizați în textele canonice: Mihail, Gavriil și Rafail. Dacă Mihail este ocrotitorul, iar Gavriil este mesagerul divin, Rafail este considerat vindecătorul suprem între îngeri.
Astfel, ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil rămâne o sărbătoare de suflet pentru creștinii ortodocși, un moment de reculegere, rugăciune și respect pentru tradițiile străvechi. Sărbătoarea aduce aminte de rolul protector și vindecător al arhanghelilor, iar pentru credincioși, aceasta reprezintă un prilej de a-și întări legătura spirituală și de a-și exprima recunoștința față de acești sfinți apărători.