Creștinii ortodocși o sărbătoresc, astăzi, pe Sfânta Maria Magdalena, cea dintâi și cea mai mare dintre toate mironosițele
Luni, 22 iulie, creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Maria Magdalena. Sfânta Mironosiță este cinstită întocmai cu apostolii. Maria Magdalena este una dintre cele mai importante sfinte creștine și este un simbol al căinței, devenind din femeie ușoară propovăduitoare a credinței creștine.
Cine a fost Sfânta Maria Magdalena
Maria Magdalena s-a născut în Magdala, un sat pescăresc, situat pe țărmul vestic al Lacului Ghenizaret. S-a tras din seminția lui Neftalim și a trăit în vremea venirii pe pământ a Mântuitorului. În credința creștină, sfânta este identificată cu o desfrânată, de aceea preia imaginea Israelului infidel. Din câteva texte apocrife reiese că Sfânta Magdalena a fost logodită cu Sfântul Ioan Evanghelistul. Ea ar fi devenit prostituată tocmai pentru că logodnicul său a părăsit-o pentru a-l urma pe Hristos.
„Fugind de aici la Ierusalim, fără să-i pese de nașterea ei și uitând de legea lui Dumnezeu, s-a făcut o prostituată vulgară și după ce de bunăvoie a făcut un bordel al destrăbălării, s-a făcut pe drept cuvânt un templu al demonilor, fiindcă șapte diavoli au intrat deodată în ea și o chinuiau neîncetat cu dorințe spurcate”.
A fost chinuită, vreme îndelungată, de șapte duhuri necurate și a fost tămăduită de Iisus Hristos, motiv pentru care a și ales să-l urmeze și să-i slujească împreună cu celelalte femei sfinte. Maria Magdalena a luat parte la răstignirea lui Iisus și a fost prima care a aflat că acesta a înviat a treia zi după Scripturi. Acest lucru ne este relevat și de Sfântul Evanghelist Matei.
„Acolo erau și femei multe, privind de departe, care veniseră după Iisus din Galileea, slujindu-I Lui, între care era și Maria Magdalena”.
După vindecarea sa sufletească, Sfânta Maria Magdalena era nedezlipită de Iisus Hristos şi de Fecioara Maria. Chiar şi în timpul răstignirii Mântuitorului, Maria Magdalena a stat alături de Fecioara Maria lângă cruce. Pe de o parte, plângea şi suferea pentru patimile lui Iisus, iar pe de altă parte, voia să-i aline suferința Fecioarei Maria, care vedea cum unicul său fiu era omorât în chinuri. Conform Evangheliei după Matei, Sfânta Maria Magdalena a luat parte și la punerea lui Iisus Hristos în mormânt. Maria Magdalena a rămas împreună cu Fecioara Maria lângă mormântul pecetluit, până seara târziu. Acestea au părăsit mormântul doar pentru că era vineri, iar Legea Mozaică poruncea ca ziua de sâmbătă să fie destinată exclusiv odihnei.
Ce minuni a săvârșit sfânta
Potrivit tradiției, Maria Magdalena a fost ucenica și mironosița lui Hristos, fiind cea dintâi și cea mai mare dintre toate mironosițele și purtătoarele de mir. Sfânta a săvârșit o mulțime de minuni, arătând oamenilor puterea sa. În anul 1910, sfânta a alunga o mulțime de lăcuste din regiunea Halkidiki, Grecia. Locuitorii erau îngroziți de stolurile de lăcuste, astfel că au adus moaștele sfintei, iar toate roiurile de insecte au fost izgonite. Tot prin mijlocirea Sfintei Magdalena a fost stins și incendiul din pădurile de lângă Sfânta Mănăstire Iviron. Pentru viața sa bineplăcută lui Dumnezeu, Maria Magdalena a fost trecută în rândul sfinților și este sărbătorită anual de către creștinii ortodocși în data de 22 iulie.