Creștinii ortodocși o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș! Cum au ajuns moaștele sale în România!
În ziua de 7 decembrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș. Moaștele Sfintei Filofteia de la Curtea de Argeș se bucură de mare cinste în Biserica Ortodoxă Română. Sfânta este cinstită cu mare râvnă, mai cu seamă în județele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. Sunt organizate pelerinaje, iar bolnavii vin la racla cu moaștele sfintei pentru a se ruga să-și recapete sănătatea
Cel mai mare pelerinaj la moaştele Sfintei Filofteia se face pe 7 decembrie, când are loc prăznuirea anuală. În această zi, la Curtea de Argeș vin credincioși din toate zonele ţării şi în curtea mănăstirii se face procesiune cu moaștele sfintei. În trecut, procesiuni cu moaștele Sfintei Filofteia se făceau și vara, pe timp de secetă. Astfel, pentru aduce ploaia, moaștele erau purtate prin satele Munteniei.
Cine a fost Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș
An de an, pe 7 decembrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș. Sfânta s-a născut la începutul secolului al XIII-lea, în orașul Târnovo, vechea capitală a Bulgariei, într-o familie modestă. Tatăl său se ocupa cu lucrul pământului, iar mama sa îngrijea de casă și gospodărie.
Filofteia a primit de la mama sa o creștere duhovnicească, învățând de mică să-l iubească pe Dumnezeu. Aflată încă la o vârstă fragedă, mama sa a trecut la cele veșnice, Filofteia rămânând în grija tatălui său. Bărbatul s-a recăsătorit la scurt timp după moartea soției, de Filofteia urmând să se îngrijească mama vitregă, care a asuprit-o și persecutat-o pe copilă.
Mai mult, femeia îi spunea soțului său că Filofteia risipește banii familiei, donându-i săracilor. De aceea, sfânta ajungea frecvent să fie certată de tatăl său. Filofteia nu punea la suflet aceste răutăți și continua să viețuiască așa cum o învățase mama sa. Pe măsură ce creștea, Filofteia mergea mai des la slujbe și devenea din ce în ce mai milostivă. Ajunsese să împartă hainele și mâncarea sa sărmanilor, petrecându-și timpul în post și rugăciune.
Când avea doar 12 ani, Filofteia a fost trimisă de mama vitregă cu mâncare la tatăl său care muncea la câmp. Obișnuită să împartă mâncarea săracilor, sfânta a făcut și de această dată la fel. Observând că mâncarea nu-i ajunge, bărbatul şi-a certat femeia pentru aceasta, iar ea a zis că Filofteia este singura vinovată.
Mâniat, bărbatul și-a dorit să-i dea o lecție fetei, așa că a pândit-o, încât să vadă ce face cu mâncarea. Într-o zi, la amiază, pe când el o pândea dintr-un desiș, a văzut-o pe Filofteia cum împărțea mâncarea copiilor săraci care îi ieşeau în cale. Atunci, mânios, a aruncat cu barda ce o purta la brâu asupra ei şi a tăiat-o la picior. La scurt timp, din cauza rănii, Filofteia şi-a dat sufletul în mâinile lui Iisus Hristos.
Cum au ajuns moaștele sfintei la Mănăstirea Curtea de Argeș
Cuprins de frică, bărbatul a încercat să ridice trupul Filofteiei de jos, dar acesta devenise greu ca o piatră și făcător de minuni. Văzând aceasta, tatăl sfintei a alergat la arhiepiscopul Târnovei și i-a mărturisit păcatul său. Arhiepiscopul, împreună cu un sobor de preoți, a mers să ridice trupul sfintei, pentru a-l așeza în catedrala din Târnovo. Trupul Filofteiei nu s-a lăsat nici de această dată mișcat.
Văzând una ca aceasta, arhiepiscopul și slujitorii săi au făcut multe rugăciuni către Dumnezeu şi către muceniţă, numind numeroase mănăstiri, biserici şi catedrale din sudul şi nordul Dunării, să vadă unde anume doreşte să rămână sfintele ei moaşte. Dar trupul ei nu se uşura. La urmă au numit şi Mănăstirea Curtea de Argeş şi, prin minune dumnezeiască, moaştele Sfintei Filofteia s-au uşurat şi au putut fi ridicate şi aşezate în sicriu, spre închinare.
Înțelegând care este voia sfintei, arhiepiscopul i-a scris lui Radu Negru, voievodul Țării Românești, să primească trupul sfintei ca pe un neprețuit odor, pentru ocrotirea şi mângâierea poporului său.