Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Teodosie, începătorul vieții de obște și dascălul pustiului
Sâmbătă, 11 ianuarie 2025, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Teodosie, începătorul vieții de obște și dascălul pustiului. Sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu o cruce neagră.
Cine a fost Sfântul Teodosie, începătorul vieții de obște și dascălul pustiului
Sfântul Teodosie, începătorul vieții de obște și dascălul pustiului, s-a născut în anul 529, în localitatea Mogarisos, din ţinutul Cappadociei. Părinții săi, Proeresie şi Evloghia, erau creștini și i-au oferit și fiului lor o educație creștină. Încă de copil, Teodosie a primit treapta de citeţ al bisericii şi era iscusit cititor al sfintelor cărţi către popor. Simțind o chemare dumnezeiască, Teodosie și-a părăsit familia și a plecat în Ierusalim să îmbrățișeze viața monahală. Până a ajunge, însă, în Ierusalim, Teodosie s-a oprit în Antiohia, unde s-a întâlnit cu Sfântul Simeon Stâlpnicul, care l-a primit, sus, pe stâlpul său, strigându-l pe nume, fără a-l cunoaşte mai înainte. Sfântul Simeon Stâlpnicul l-a binecuvântat pe Teodosie și i-a proorocit multe dintre lucrurile care urmau să i se întâmple. Odată ajuns în Ierusalim, Teodosie s-a gândit ce fel de viață duhovnicească ar fi trebuit să urmeze: să devină sihastru sau să aleagă viața de obște într-o comunitate de călugări. În cele din urmă, s-a hotărât pentru viaţa de obşte şi a intrat sub ascultarea unui stareţ, Longhin, care i-a dat în grijă o biserică aflată pe drumul spre Betleem.
Sfântul Teodosie a murit la vârsta de 105 ani
Deoarece a observat că laudele ce îi erau aduse în cadrul mănăstirii îi tulburau inima, Sfântul Teodosie s-a retras într-o peşteră din munte.
„Dacă cei ce ostășesc în lume nu sunt atât de pricepuți încât la începutul luptelor să se arunce în foc, fiind încă neiscusiți și nedeprinși, cu atât mai mult eu – zicea sfântul întru sine –, neînvățând încă mâinile mele spre luptă și degetele mele la război, nici de sus fiind încins cu putere, cum voi îndrăzni să aleg singurătatea împotriva începătorilor, puterilor și stăpânitorilor lumii întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății celor de sub cer? Se cade, mai întâi, să mă împărtășesc cu sfinții nevoitori și să învăț de la părinți cum mă voi lupta cu vrăjmașii cei nevăzuți; apoi, după o vreme, să adun roadele cele ce cresc în singurătate și liniște”.
La început a primit ucenici mai puţini, apoi pe toţi cei ce veneau la el. Cu ajutorul acestor ucenici, Sfântul Teodosie a zidit o mare mănăstire, aproape de Betleem, unde, pentru prima dată în Palestina, a rânduit toate după rânduielile vieţii de obşte, de unde şi renumele său de „întemeietorul vieţii de obşte”. Timp de 30 de ani, Sfântul Teodosie nu a mâncat pâine, ci doar ierburi şi legume. Era apropiat duhovniceşte de Sfântul Sava cel Sfinţit şi a fost învrednicit cu darul facerii de minuni. S-a mutat cu pace la Domnul în anul 529, la 11 ianuarie, la vârsta de 105 ani.