Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi! În această zi, românii recurg la diverse ritualuri pentru a-și recupera pierderile
Luni, 11 noiembrie 2024, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiţi, neîndreptăţiţi în procese şi a celor înşelaţi. Sărbătoarea este marcată în calendarul ortodox cu cruce neagră. Trebuie precizat că și catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Mina, doar că în data de 24 noiembrie.
Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Mina
Sfântul Mina s-a născut în apropiere de Memphis, în Egipt, și a trăit pe vremea împăraților romani Dioclețian și Maximian. A rămas orfan de mic, deoarece tatăl său a murit când el avea doar 11 ani, iar 3 ani mai târziu s-a stins din viață și mama sa. Mina a intrat în armata imperială, însă în februarie 303, când împăratul Dioclețian a emis decretul de persecutare a creștinilor, a decis să părăsească armata și să se retragă în deșert, dedicându-se vieții ascetice. După mai mult timp petrecut în nevoințe și rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni. În timpul petrecut în pustiu, Mina l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul, care i-a spus:
„Ce cauți Mina, de unul singur, între cer și pământ? Locul tău este printre oameni, ca aceștia să ia aminte la cuvintele și faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie”.
După ce a părăsit pustiul, prezent la celebrarea unei sărbători păgâne, Mina a mărturisit că este creștin. Din acest motiv, a fost luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus, prilej cu care Mina a declarat fără tăgadă că nu se leapădă de credința creștină. Din acest motiv, i s-au tăiat mai întâi mâinile și picioarele, iar în cele din urmă capul.
În ziua în care este sărbătorit Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți, românii recurg la diverse ritualuri pentru a-și recupera pierderile
Sfântul Mina este considerat de creştinii ortodocşi ocrotitorul celor păgubiți, neîndreptăţiţi în procese şi a celor care au pierdut ceva sau au fost înşelaţi. De aceea, mii de oameni sunt prezenţi în ziua prăznuirii Sfântului la Biserica „Sfântul Mina-Vergu” din Bucureşti, acolo unde sunt păstrate o parte din moaştele sale. Trebuie precizat că moaștele Sfântului Mina sunt păstrate în mai multe locuri din România. O parte din moaștele sfântului și icoana făcătoare de minuni au fost aduse la Biserica „Sfântul Mina-Vergu” din Bucureşti în anul 1874.
De asemenea, credincioșii se mai pot închina la moaștele Sfântului Mina și în Catedrala Mitropolitană din Iași, precum și în Biserica „Sfântul Mina” din Obcin, Suceava, acolo unde se află două fragmente din moaștele Sfântului Mina. În popor, ziua în care este sărbătorit Sfântul Mina este cunoscută drept ziua tâlharilor, deoarece se consideră că sfântul ajută la prinderea hoților și la recuperarea pierderilor celor păgubiți. De aceea, mulți creștini plătesc în această zi acatiste, în speranța că li se va face dreptate. Totodată, în această zi de sărbătoare, creștinii recurg la un ritual al lumânărilor întoarse.
În acest sens, se cumpără 33 sau 40 de lumânări de ceară curată, care se sfințesc și apoi se aprind în sfeșnic cu flacăra în jos. Persoana care practică acest ritual trebuie să țină post negru și să citească Acatistul Sfântului Mina, iar astfel se crede că gândurile dușmanilor se întorc, iar păgubiții vor reuși să-și recapete pierderile. În unele zone, acest ritual începe cu 40 de zile înainte de sărbătoarea Sfântului Mina, ocrotitorul celor păgubiți, numărul de lumânări aprinse crescând de la o zi la alta.