Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, astăzi, pe Cuviosul Daniil Sihastrul, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Moldovei
Luni, 18 decembrie, creştinii ortodocşi îl cinstesc pe Cuviosul Daniil Sihastrul, unul dintre cei mai mari și mai iubiți sfinţi ai Moldovei. Daniil Sihastrul a fost canonizat, în anul 1992, alături de mai mulți sfinți români
Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este cunoscut drept sfetnicul domnitorului Ștefan cel Mare. Prima întâlnire dintre domnul Moldovei și pustnic ar fi avut loc în anul 1451, după ce Bogdan al II-lea a fost ucis la Răuseni, iar fiul său, Ștefan, în vârstă de numai 12 ani, a fost protejat de Daniil Sihastrul pentru a nu fi omorât de oastea lui Petru Aron. Se crede că, încă de atunci, sfântul i-ar fi prezis lui Ștefan că va ajunge domn al Moldovei.
Cine a fost Cuviosul Daniil Sihastrul şi cum a ajuns să fie unul dintre cei mai importanţi sfinţi din Moldova
Sfântul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-o familie de oameni sărăci, de pe moșia Mănăstirii „Sfântul Nicolae” din Rădăuți. La botez a primit numele Dumitru. Sfântul l-a iubit de mic copil pe Dumnezeu, motiv pentru care niciodată nu lipsea de la biserică, iar când ceilalți copii se jucau, el prefera să se roage și să nu iasă din cuvântul părinților săi. La vârsta de 10 ani, Daniil Sihastrul a început să învețe la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Rădăuți, dar, deși avea o vârstă fragedă, îi uimea pe toți cu înțelepciunea sa.
Astfel, în scurt timp a învățat Ceaslovul și Psaltirea pe de rost. Sfântul își dedica timpul postului și rugăciunii, motiv pentru care era iubit de monahi. După ce timp de 5 ani a fost ucenic în această mănăstire, la vârsta de 15 ani, tânărul a devenit călugăr și a primit numele marelui proroc și împărat David. Tânărul monah iubea cel mai mult liniștea, postul și rugăciunea și ducea o viață austeră. Până la asfințitul soarelui nu se hrănea cu nimic, iar uneori stătea câte trei sau chiar câte 5 zile fără să mănânce. De dormit dormea puțin și se odihnea pe un scăunel mic de lemn, cugetând mereu la cele dumnezeiești. După câțiva ani, monahul David a fost învrednicit cu darul preoției și al facerii de minuni.
Vestea minunilor săvârșite de el s-a răspândit repede, iar mulți bolnavi veneau și-l rugau să se roage pentru ei, astfel că nevoințele lor fizice se sfârșeau. În acest timp, mulți credincioși veneau să-i ceară sfaturi sau chiar să-și mărturisească păcatele, deoarece ajunsese să fie cel mai vestit duhovnic din nordul Moldovei.
De ce s-a retras Daniil Sihastrul în pustiu
Văzând că este în căutat de oameni și că nu-și mai găsește răgaz pentru rugăciune, Sfântul Daniil Sihastrul s-a temut de slava deșartă și a cerut binecuvântare de la episcopul de Rădăuți pentru a se retrage la Mănăstirea Sfântul Levrentie. Dar, în scurt timp, credincioșii au aflat unde viețuiește și au început să-l caute și aici. Astfel, sfântul își petrecea ziua între oameni, tămăduind bolnavi și demonizați, iar noaptea – în priveghere și rugăciune.
Tot în timpul nopții, sfântul împletea și coșuri de nuiele pentru obștea de călugări. După câțiva ani petrecuți astfel, monahul a simțit o chemare pentru viața pustnicească. Pentru aceasta a cerut binecuvântare de la egumenul Mănăstirii Sfântul Levrentie și, primind-o, și-a schimbat numele din David în Daniil, iar mai apoi, în jurul anului 1450, s-a retras singur în pustietate, pe valea pârâului Secu din Neamț, unde mai târziu a luat ființă Mănăstirea Sihăstria. Sfântul a trăit aici timp de 14 ani, până când a simțit din nou că este înconjurat de lume și a ales să se retragă în nordul Moldovei, aproape de sihăstria Putna. Aici, Cuviosul Daniil Sihastrul şi-a făcut, mai întâi, o colibă de lemn pe valea pârăului Vițelul, iar mai apoi a descoperit, în apropiere, o stâncă mare în care și-a săpat cu dalta o chilie.
Lângă chilia în care locuia și-a cioplit și un paraclis de rugăciune, care se păstrează până în zilele noastre. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a încetat din viață la 18 decembrie 1496 și a fost înmormântat în pronaosul Mănăstirii Voroneț, iar în prezent este unul dintre cei mai iubiți și importanți sfinți ai Moldovei.