Prima pagină » Local » Creștinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel
Creștinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel

21 oct. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Luni, 21 octombrie 2024, creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe Sfinții Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel. Toți au luptat pentru apărarea credinței ortodoxe în fața încercărilor venite din partea autorităților habsburgice de a impune o altă credință.

Cine au fost Sfinții Visarion și Sofronie

Cuviosul Visarion a luptat pentru unitatea ortodoxiei în ţara noastră. S-a născut în anul 1714, în Bosnia, și a îmbrățișat încă de tânăr viața monahală, în anul 1738 fiind tuns într-un monahism la Mănăstirea Sfântul Sava din Țara Sfântă. După acest episod, a revenit în Serbia, unde a viețuit câțiva ani într-o peșteră, ca sihastru, și a dobândit darul facerii de minuni. Faptele sale au fost aflate și de patriarhul ortodox Arsenie de la Karloșitz, care l-a hirotonit preot și l-a trimis să apere dreapta credință în nord-vestul Carpaților, unde era mare tulburare prin trecerea forțată la Uniație a românilor ortodocși. În 1744, Cuviosul Visarion a ajuns în Banat, unde a fost întâmpinat ca un adevărat sfânt. Cu acest prilej, mii de credincioși l-au ascultat și au revenit în sânul Bisericii Ortodoxe.

După ce i-a îndemnat pe ortodocșii din Banat să nu părăsească „legea străbună” și să rămână statornici în staulul Bisericii apostolice, Cuviosul Visarion a mers în Arad. Acolo unde era el prezent se organizau adevărate pelerinaje, îndemnurile sale fiind ascultate de o mulțime de credincioși. Misiunea ortodoxă de catehizare a credincioșilor care veneau cu miile să-l asculte a continuat și în alte localități, ca: Deva, Orăștie și Săliștea Sibiului. La 26 aprilie 1744, în drum spre Sibiu, este arestat de armata austriacă, din porunca împărătesei Maria Tereza. A fost dus la Viena, unde este judecat și aruncat în cumplita temniță de la Kufstein. În temniță, a trecut prin numeroase chinuri, iar după un an, a încetat din viață. Datorită faptului că a fost un mare luptător pentru credința ortodoxă și a întors zeci de sate ortodoxe la Biserica mamă, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în februarie 1950, declarându-l „sfânt mărturisitor”. Pomenirea lui se face în ziua de 21 octombrie.

Cuviosul Sofronie s-a născut în satul Cioara-Sebeș, județul Alba, și l-a iubit de mic copil pe Dumnezeu, în așa fel încât a intrat să viețuiască în una din sihăstriile din Țara Românească. În anul 1756 s-a întors în satul natal, unde a întemeiat o sihăstrie, cunoscută drept Schitul Cioara. Mai apoi, văzând la ce nedreptăți erau supuși românii din Ardeal, a luat la pas satele, îndemnând pe credincioși să păzească cu sfințenie dreapta credință ortodoxă. Pentru aceasta, a fost aruncat în temniță și bătut cumplit pentru râvna și îndrăzneala lui.

A reușit să iasă din temniță, dar a început iarăși să mărturisească credința ortodoxă, de această dată, în satele din Munții Apuseni, motiv pentru care a fost din nou întemnițat. A fost din nou eliberat, iar la 14 februarie 1761 a adunat un mare sobor în orașul Alba Iulia, cerând egalitate în drepturi poporului român și episcop ortodox pentru credincioșii din Ardeal. După aceasta, s-a retras la Mănăstirea Curtea de Argeș, iar la scurt timp, a trecut la cele veșnice. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 1955, numărându-l în ceata Sfinților Mărturisitori, iar pomenirea lui se face în data de 21 octombrie.

O altă sărbătoare urmează pentru creştinii ortodocşi în data de 26 octombrie, când este celebrat Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sfinții Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel au luptat necontenit pentru apărarea credinței ortodoxe

Cel de-al treilea sfânt mărturisitor pomenit luni, 21 octombrie 2024, este Sfântul Oprea. Acesta s-a născut în Săliștea Sibiului, în timpul domniei împărătesei Maria Tereza. Era plugar și, împreună cu soția și copiii lui, ducea o viață de bună cucernicie și plăcută lui Dumnezeu. În acea vreme, ortodocșii erau supuși la o mulțime de chinuri, tocmai pentru a se rupe de Biserica Ortodoxă și pentru a accepta unirea cu Roma. În acest context, Sfântul Oprea a devenit un apărător al unității Bisericii Ortodoxe.

În 1748, Oprea a mers la Viena să se plângă împărătesei și să-i ceară libertate pentru Biserica Ortodoxă, arătând că unirea cu Roma s-a făcut atât de ascuns, încât nici preoții n-au știut ce este. Împărăteasa a poruncit ca acesta să fie arestat imediat ce ajunge în Ardeal. Oprea a aflat ce urma să i se întâmple și a rămas pentru o vreme în Banat, unde a fost cioban. Peste ceva timp însă, a mers din nou în fața împărătesei Teresa, cu aceleași cereri. De această dată, împărăteasa a poruncit ca Oprea să fie prins și aruncat în temniță, acolo unde a și murit.

Preotul Ioan din Galeș a fost hirotonit la București sau la Râmnic, în lipsa unui episcop ortodox în Transilvania. S-a numărat printre cei mai îndrăzneți apărători ai credinței ortodoxe, în fața oricăror încercări ale autorităților habsburgice, de a impune o altă credință. Pe la mijlocul veacului al XVIII-lea, din rândul preoților și al credincioșilor ortodocși români din Transilvania s-au ridicat numeroși apărători ai dreptei credințe în fața încercărilor autorităților habsburgice de a-i înstrăina de credința ortodoxă.

Între ei s-au numărat și preoții Moise Măcinic din Sibiel și Ioan din Galeș, sate care țineau pe atunci de „scaunul” Săliște. Primul dintre ei a fost hirotonit la București, de Mitropolitul Neofit al Țării Românești, prin anul 1746. Ridicându-se împotriva Uniației, a fost prins și întemnițat la Sibiu, unde a pătimit timp de 17 luni. În 1752, a fost delegat, alături de credinciosul Oprea Nicolae din Săliște, să plece la Viena pentru a prezenta împărătesei Maria Tereza plângerea credincioșilor din părțile de sud ale Transilvaniei (Făgăraș, Sibiu, Sebeș și Orăștie), prin care cereau drepturi pe seama Bisericii Ortodoxe. Au fost primiți de împărăteasă, dar în loc să li se dea un răspuns la plângerile lor, au fost aruncați în fioroasa închisoare Kufstein, din Munții Tirolului, de unde nu au mai fost eliberați. Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel, sfinți mărturisitori ardeleni, sunt sărbătoriți, an de an, în data de 21 octombrie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024